• Trösta Österrike

    Det är synd om Österrike. Landets ensamma och tappra kamp för att skriva in ”privilegierat partnerskap” som alternativ till fullt medlemskap för Turkiet i EU:s förhandlingsmandat visade sig lönlös.

    För att österrikarna inte ska gräma sig över sitt nederlag och göra livet surt för övriga EU-länder under sitt kommande ordförandeskap behöver de snabbt plåster på såren. Jag tycker därför att det vore på sin plats med en utfästelse till Österrike:

    Om förhandlingarna slutar med ett fullt medlemsskap för Turkiet och Österrike inte är nöjt med detta så kommer Österrike att beviljas utträde ur EU med omedelbar verkan!

    5 svar till ”Trösta Österrike”

    1. Profilbild för J.Reb7

      Ja,det är bra om Österrike slipper EU,
      men det vore bra om vi oxå slapp,
      vi har redan för många muslimer.

    2. Profilbild för Thorvald

      J.Reb7: Själv tycker jag att det är två sorter vi har för många av:
      1. de som inte förstår ironi
      2. stugsittare som är rädda för allt som de inte känner till

    3. Profilbild för Bengt O.

      Som du möjligen sett på Nix versteh’n fick det främlingsfientliga FPÖ en aktningsvärd framgång vid regionvalet i Wien igår. Det kommer med all sannolikhet att leda till att de två stora partierna, socialdemokrater och konservativa, under det kommande årets valkamp komer att överbjuda varandra i Turkietfientliga paroller och förslag. Valstrategerna tänker sig väl att det är enda sättet att öka sin röstandel bland missnöjesväljarna. Det är också detta som ligger bakom det pinsamma uppträdandet i ministerrådet. Men det lär inte hjälpa – väljarna vill ha den äkta varan. (Off topic: detsamma gäller Sverige – både allians och regering kommer att försöka lägga sig så nära junilistan som möjligt med EU-negativa utspel. Det lär inte heller hjälpa.)

    4. Profilbild för Thorvald

      Bengt: Självklart har jag läst både Nix versteh’n och If you can’t beat them, join them.

      Intressanta och tankeväckande inlägg, som vanligt.

    5. Profilbild för Monjia

      För många muslimer??? Hur vet du hur många det finns? Hur många kristna finns det? Katoliker? Judar? Annat löst folk?
      Lite djupkoll: Alla turkar är inte muslimer, alla muslimer är inte religiösa, alla religiösa är inte fanatiker, alla fanatiker är inte dumma i huvudet, alla som är dumma i huvudet gillar inte turkar, etc, etc, etc.

  • Litterär lördag VI

    Dagens planerade besök på bokmässan blev inställt. Vi hade hade startat resan, men inte hunnit utanför stadsgränsen när det kom ett RDS-meddelande om långa köer vid Lisebergs- och Gårdamoten. Det var inte svårt att föreställa sig parkeringskaoset i Gårda och hur överfull mässan skulle vara. Vi beslöt snabbt att skjuta på besöket till imorgon (och starta tidigare).

    För att i någon mån kompensera mig för vad jag missat lyssnade jag på ett samtal som Isaac Bashevis Singer och Anthony Burgess höll för tjugo år sedan. Det är ett intressant och stimulerande samtal mellan två religiösa, men upproriska, författare om litteraturen och de stora frågorna.

    Man behöver inte själv vara religiös för att ha behållning av samtalet, mycket känns aktuellt också idag. Singer beskriver bland annat hur han ser att ”Värdsliga människor försöker förvandla världsligheten till religion för de talar så entusiastiskt om konstnärer, om andra människor. Mina föräldrar skulle ha kallat det för avgudadyrkan, och jag med kanske.” Jag tycker att samma sak kan sägas om många på de politiska ytterkanterna, de gör sin ideologi till religion. Det gäller inte minst inom bloggosfären.

    Det finns många andra intressanta avsnitt i samtalet, se och lyssna på det! Jag kanske är den siste att upptäcka det, men SVT:s Öppet Arkiv är en guldgruva för den som är intresserad av media, samhälle, kultur och samtidshistoria.

  • Sjukt dåligt

    Företagarna har presenterat en rapport [pdf] om hur småföretagen hanterar medfinansieringen av sjufrånvaron. Rapporten har uppmärksammats i dagens DN. Den har också refererats på flera andra håll i media. Min första reaktion var att rapporten var befriande kort och koncis, men efter att ha granskat rapporten har jag funnit att den är lika usel som kort.

    Alla resultat i rapporten redovisas i diagramform med ytterst få preciserade siffervärden. De flesta procentsatser som jag använder i det följande är därför uppskattningar baserade på diagrammen.

    Enligt Företagarna har man tillfrågat 4 551 i storleken 1-49 anställda. Av dessa har 7%, dvs 320 företag, någon långtidssjukskriven anställd. Det är rimligtvis dessa ca 320 företag som svarat frågorna om hur man hanterar medfinansieringen. I så fall är underlaget för undersökningen skäligen tunt. Har man däremot ställt frågorna till samtliga företag så är en överväldigande del av svaren hypotetiska.

    Företagarna påstår att deras undersökning framförallt visar att många arbetsgivare undviker medfinansiering genom att anställda får sluta. Vad jag kan se är det en sned vinkling av undersökningsresultatet. Företag kan, för att använda Företagarnas språkbruk, undvidka medfinansiering på tre sätt: genom att den anställde återgår i arbete (på hel- eller deltid), genom att den anställde får rehabiliteringsersättning från Försäkringskassan eller genom att säga upp den anställde. Undersökningen visar att 31% undviker medfinansiering genom de två första alternativen mot 21% som använder det tredje alternativet; uppsägning. Det är alltså betydligt vanligare med åtgärder för att få tillbaka den anställde i arbete än med uppsägning.

    31% av företagen har sagt att man inte kan undvika medfinansiering. Av dessa har 66% motiverat varför de inte kan undvika medfinansiering. 47% angivit att det beror på att den anställde är alltför sjuk, 12% har svarat att man får för dålig hjälp från Försäkringskassan, 4% att den anställde inte vill tillbaka och 3% att man saknar kunskap att hantera rehabilitering. Det framgår inte varför återstående 34% tror att man inte kan undvika medfinansiering.

    Företagarna påstår att det är ett slående resultat av deras undersökning att många anställda kommer att sägas upp från sina anställningar som en följd av medfinansieringsreformen. Enligt min uppfattning är detta ett överdrivet hot och baserat på ett osäkert underlag. För övrigt är det inte alls säkert att det är negativt att en person som är för sjuk för att klara ett arbete hos sin nuvarande arbetsgivare blir uppsagd, därmed får h_n tillgång till samhällets samlade resurser för att hitta ett arbete som h_n har förutsättningar att klara. Men det är en helt annan debatt.

    Hur har då Företagarna vågat ge ut och dessutom kunnat få ett så okritiskt mottagande av en så tendetiös undersökning? Tja, förmodligen i den trygga fövissningen att de flesta journalister är både okunniga och lata.

  • Varför jag kommer fortsätta att blogga

    Jag kommer att fortsätta att blogga därför att jag är professionell. Det vill säga på något helt annat än att skriva om politik, samhälle och kultur.

    Det är just det som är poängen. Jag får inte betalt för att skriva. Därmed behöver jag inte gå i någons ledband. Jag väljer mina ämnen själv. Jag styrs inte av någon redaktör, jag behöver inte följa någon partilinje och jag har ingen press på mig att producera en viss mängd text per tidsenhet. Denna obundenhet är en förutsättning för att jag ska blogga. Jag inbillar mig till och med att den tillför något (fråga mig bara inte vad) som saknas hos de flesta professionella skribenter.

    Så jag kommer att fortsätta att blogga trots den bloggleda jag känt de senaste veckorna. Skälen till min bloggleda står dels att finna i att jag för tillfället har svårt att hitta något intressant att blogga om. De senaste tre åren har jag behandlat flera av mina favoritämnen, t.ex den svenska sjukvården, i så många inlägg att det känns som ”over-kill” med fler inlägg i samma ämne. Jag aspirerar inte på ordförandeposten i ”Monomana bloggares förening”, den finns det många andra goda kandidater till.

    Dels beror min bloggleda på den standardsänkning som det publika genombrottet för bloggandet medfört. Invektiven haglar numera inte bara i kommentarerna hos de mest lästa bloggarna utan också i inläggen. Idiot är en vanligt förekommande benämning på meningsmotståndare. Det är inte bara ett omoget språkbruk utan också ett uttryck för en skev verklighetsuppfattning. De som använder dessa tillmälen tror uppenbarligen att intelligenta människor har mer ”rätt” i politiska/ideologiska frågor än dumma. Själva räknar de sig naturligtvis till de förra.

    Enligt min erfarenhet är detta helt fel. Intelligenta människor hamnar ofta i politikens träskmarker därför att de använder sin intelligens för att övertyga sig själva om att deras stollerier är rationella och uttryck för något slags objektiv sanning. Ali Esbati, en uppenbart intelligent och välartikulerad person, bekräftar min uppfattning dagligdags. Å andra sidan stämmer beskrivningen inte alls på Dick Erixon.

    En annan aspekt på bloggenombrottet är att det sedan i april/maj har varit svårt att hitta några nya, intressanta bloggar. De finns säkert, men de är svåra att upptäcka i flodvågen av mediokra och ofta kortlivade bloggar. Ett lysande undantag är Bodil Zalesky.

    Något har dock bloggledan lättat eftersom Agnes/Jelena återupptagit bloggandet efter en alldeles för lång semester.

    Så, jag kommer alltså att fortsätta att blogga, men det kommer även fortsättningsvis att vara ganska glest mellan inläggen. Det finns mycket som konkurrerar om den tillgängliga tiden för tillfället.

    5 svar till ”Varför jag kommer fortsätta att blogga”

    1. Profilbild för Emil

      Hellre bra än bara ofta.

    2. Profilbild för Thorvald

      Tack Emil! Hoppas jag kan leva upp till det.

    3. Profilbild för Agnes

      En alldeles för lång semester?

      Här skulle jag kunna breda ut mig om varför detta är ett absurt påstående men väljer som vanligt istället att se den positiva tanken bakom.

      Är det inte lite synd att använda sin intelligens till att anpassa verkligheten till en ideologisk mall? Har hört så många hårresande historier på sistone om detta.

    4. Profilbild för Thorvald

      Agnes: Din semester var alldeles för lång! Ur ett läsarperspektiv, alltså.

      Jo, visst är det synd. Tänk om hög intelligens alltid parades med sunt förnuft.

    5. Profilbild för Akilles

      Gränsen mellan galenskap och genialitet är hårfin eller flytande. Oftast begåvas de utsatta med en dos av båda.

  • Utled

    Jag hör till dem som hoppas på ett regimskifte efter valet nästa år. Sverige förtjänar något bättre än socialdemokraternas visionslösa mer-av-samma-politik.

    Det är bara på ett område som det kan bli sämre med en borgerlig regering, nämligen utbildningsområdet. Problembeskrivningen och frågeställningarna i direktiven till den borgerliga arbetsgruppen Mer kunskap – en modern utbildningspolitik [pdf] kan jag, och säkert många med mig, i huvudsak ställa upp på. Det är inte där problemet ligger.

    Nej, problemet är att arbetsgruppen leds av den svåruthärdliga floskelsprutan Jan Björklund. Därmed är utbildningsministerposten mer eller mindre vikt för honom vid en borgerlig valseger. Det vore en stor olycka för det svenska skolväsendet om denne pladdrande besserwisser skulle få ta hand om utbildningspolitiken. Efter att ha hört Björklund i otaliga nyhetsinslag och debattinlägg kan jag hans ytterst begränsade repertoar utantill: ”Prov, prov, betyg, prov, disciplin, betyg, betyg, prov, disciplin…”.

    För att parafrasera en rabulist från sjuttiotalet (minns inte säkert vem, var det kanske Hillersberg?) – Det är inte folkpartiet jag vill åt, det är Jan Björklund personligen!

    Ett svar till ”Utled”

    1. Profilbild för Emil

      Han är hart när omöjlig, Björklund. ”Hets” en gång till.

      Politiker är inte något de mest lämpade blir utan något som de villiga accepteras som.

  • Dolda beslut

    Studio Ett har i ett antal inslag denna och förra veckan granskat den svenska polisen.

    I tisdagens inslag berättade en avhoppad polis om hur hans utredning som visade att sammanslagningen av kommunikations-centralerna i Stockholm till en enda länskommunikationscentral inte skulle ge de utlovade besparingarana togs emot av den högsta polisledningen i Stockholm. Han presentation mottogs med isande tystnad, inga frågor ställdes och utredningen begravdes någonstans djupt i arkiven.

    Jag tyckte synd om honom. Han hade missförstått sitt uppdrag, han trodde att han skulle leverera en utredning när han i själva verket förväntades leverera ett önskat resultat. Han hade inte förstått hur beslutsfattande går till i den offentliga sektorn.

    Där finns en synlig process som genomförs i utrednings-/projektform och som föreställs leda fram till till ett på objektiva och opartiska grunder fattat beslut. Men det finns också en dold beslutsprocess som föregår den offentliga och där besluten egentligen fattas. Den synliga processens roll är att bekräfta och motivera de lösningar som fastställts i den dolda beslutsprocessen. Nedanstående bild och citat som beskriver den dolda och den synliga beslutsprocessens förlopp är hämtade ur Bo Hedbergs bok Konsten att inflyta med undertiteln Handbok för ofullmäktiga.

    Den dolda beslutsprocessen inleds med att någon (en chefsperson, stabsspecialist etc) tar ett maskerat initiativ. Man kastar ur sig en lös idé vid kaffepausen eller skriver ett litet PM till en inre krets. Därefter samlar man problem som passar för ända målet och börjar bygga upp en argumentation. Så småningom är det dags att lägga fram en ’skiss’ och sammankalla till ett möte för att inleda den synliga beslutsprocessen.

    I realiteten har förslagsställaren redan i detta läge en bestämd mening och en uppsättning starka argument som stöder beslutet, men förslaget i sammanträdet handlar om att man kanske borde utreda… I verkligheten finns det redan en grupp övertygade och starka uppbackare bakom förslaget, men i sammanträdet visar man ett öppet sinnelag. I den dolda beslutsprocessen har beslutet redan fattats. Den synliga beslutsprocessen legitimerar beslutet och genomför det. Sett från den synliga beslutsprocessens sida är förberedelserna bara lösa sonderingar. Allt står öppet. Detta är oftast en felaktig slutsats. I praktiken har beslutsbollen redan börjat rulla.”

  • Litterär lördag V

    Under våren och försommaren gjorde jag fyra inlägg under den något pretentiösa rubriken Litterär lördag (I, II, III och IV).

    Nu är det dags för omstart. Den här gången med en anspråkslös litterär frågesport. Ledtråden till den aktuella boken är ett kort ljudspår [real audio]. En stor del av utmaningen för eventuella deltagare ligger i att inte titta på mediespelaren under uppspel-ningen och att stänga ned den utan att fästa blicken på rutan med spårinformation.

    Nästa lördag kommer jag, om allt går enligt planerna, att skriva en del om hur de stora skillnaderna mellan de två versionerna av berättelsen ökar behållningen av båda.

    2 svar till ”Litterär lördag V”

    1. Profilbild för Bodil Z

      Hej Thorvald!
      Jag kunde tyvärr inte ”öppna ljudspåret” – du har ingen annan ledtråd?
      PS Jag tar inte illa upp om du inte har det…

    2. Profilbild för Thorvald

      … en nyckel sticks i låset på andra sidan och jag vet att det är Stora Syster genom att låsets kött sluter sig mjukt och varmt kring nyckeln – hon har handskats med lås så lång, lång tid. Hon glider genom dörröppningen och låser efter sig och jag ser hennes fingra slingra fram över det blankpolerade stålet – varje fingertopp har samma färg som hennes mun. Underligt brandgul. Som toppen på en lödkolv. Som en färg så het eller så kall att man inte kan skilja på om det är hetta eller kyla när hon vidrör en.

  • En blodig historia

    I början av veckan gjorde Agnes på Notiser från en ö en lysande, kritisk granskning av Bo Cavefors artikel Terrorister?.

    Cavefors artikel tar avstamp i den banalt självklara iakttagelsen att det är segrarna som skriver historien, men irrar sedan ut i något som är svårt att inte uppfatta som ett legitimerande av terrorism:

    När en politisk, eller religiös, rörelse slåss från underläge, utan möjlighet att påverka den politiska, ekonomiska, sociala utvecklingen via reguljära kanaler (tala inte om press- och yttrandefrihet i tex Sverige, Tyskland, Italien – och Storbritannien – där mediekanalerna ägs av ett fåtal moguler, alla besjälade av samma politiska ideal), återstår bara två möjligheter: 1) att sätta skräck i de politiska makthavarna genom riktade aktioner mot enskilda individer, något som raf och de Röda Brigaderna använde sig av, eller 2) att visa ett lands befolkning att de politiska makthavarna inte förmår skydda sina väljare mot militära aktioner utifrån, exempel sprängattentaten i NY, Madrid och London.

    Enligt Cavefors har terroristerna alltså inget val, de är tvingade att ta till våld. Men nog om detta, Agnes gjorde i sitt inlägg processen kort med Cavefors försök att blanda bort korten.

    För mig kom Agnes och Cavefors inlägg istället att aktualisera några eviga frågor – Vad är historien? och Vilka är det som skapar den?

    Jag kom att tänka på en passage i den engelske författaren Louis de Bernières som i sin senaste bok Fåglar utan vingar skriver om människor som är oförmögna att släppa det förflutna och som är besatta av visionen att att återupprätta en förlorad storhet (min fetstilsmarkering):

    … och liksom alla sådana vackra visioner grundades även hans på den bergfasta övertygelsen att hans eget folk, hans egen religion och hans eget sätt att leva var överlägsna alla andra och därmed måste få sin vilja fram. Sådana människor, även om de är lika obetydliga som Leonidas, är den motor som driver historien, vilken när allt kommer till kritan inte är något annat än ett bedrövligt byggnadsverk av hackat kött i stora idéers namn.

    För mig var denna slående formulering tillräcklig belöning för att ha läst de Bernières tjocka (600 sidor) bok.

Letar du efter något?

Senaste inläggen

error: Content is protected !!