Litterär lördag VI

Dagens planerade besök på bokmässan blev inställt. Vi hade hade startat resan, men inte hunnit utanför stadsgränsen när det kom ett RDS-meddelande om långa köer vid Lisebergs- och Gårdamoten. Det var inte svårt att föreställa sig parkeringskaoset i Gårda och hur överfull mässan skulle vara. Vi beslöt snabbt att skjuta på besöket till imorgon (och starta tidigare).

För att i någon mån kompensera mig för vad jag missat lyssnade jag på ett samtal som Isaac Bashevis Singer och Anthony Burgess höll för tjugo år sedan. Det är ett intressant och stimulerande samtal mellan två religiösa, men upproriska, författare om litteraturen och de stora frågorna.

Man behöver inte själv vara religiös för att ha behållning av samtalet, mycket känns aktuellt också idag. Singer beskriver bland annat hur han ser att ”Värdsliga människor försöker förvandla världsligheten till religion för de talar så entusiastiskt om konstnärer, om andra människor. Mina föräldrar skulle ha kallat det för avgudadyrkan, och jag med kanske.” Jag tycker att samma sak kan sägas om många på de politiska ytterkanterna, de gör sin ideologi till religion. Det gäller inte minst inom bloggosfären.

Det finns många andra intressanta avsnitt i samtalet, se och lyssna på det! Jag kanske är den siste att upptäcka det, men SVT:s Öppet Arkiv är en guldgruva för den som är intresserad av media, samhälle, kultur och samtidshistoria.

error: Content is protected !!