Hänt sen sist…

Det här är den första uppdateringen av Freiholtz Släktforskning på nästan 15 år. Om någon undrar varför den dröjt så länge så följer här ett försök till förklaring.

Det enklaste sättet att uttrycka det är nog att jag runt 2010 hade nått vägs ände i forskningen om släkten Freiholtz. Efter att i början av 2000-talet ha hjälpt Karl-Gustaf Freiholtz att ta fram en släktbok blev det för tidskrävande att fortsätta kartläggningen av ättlingarna till Johan Philip och Erdman Hans Freiholtz. Bröderna som invandrade till Sverige åren runt 1800. För forskning i arkivmaterial krävdes antingen beställning av mikrofilm till närmaste bibliotek, fysiska besök i arkiven eller dyra abonnemang.

Tanken på att spara släktforskningen tills jag blev pensionär började därför att slå rot. Så från ungefär 2010 bedrev jag ingen aktiv släktforskning. Jag lät dock hemsidan ligga kvar och om någon hörde av sig med kompletterande information registrerade jag den i mitt släktforskningsprogram. Till en början svarade jag också på de förfrågningar jag fick om bl.a. släktboken. Men efterhand glesnade frågorna och jag kontrollerade e-postkontot allt mer sällan, så småningom bara någon gång per år. Tyvärr har detta lett till att en del intresserade som hört av sig de senaste åren inte fått något svar alls, vilket jag beklagar.

Någon gång mellan den 21 september och den 30 oktober 2023 hackades min webbsajt freiholtz.se och allt innehåll raderades. Släktforskningshemsidan fick därför återskapas med en säkerhetskopia från oktober 2014! Paradoxalt nog var det arbetet med att återskapa innehållet som triggade till uppdatering av Freiholtz Släktforskning. Det blev en stimulerande utmaning att återskapa hemsidan med uppdaterad design och delvis ny teknik.

Sedan 2021 är jag s.k. jobbonär och har betydligt mer tid för släktforskning. De olika digitala verktyg och tjänster som finns numera gör också släktforskningen betydligt enklare, snabbare och mer stimulerande.

Jag hoppas återkomma inom en inte allt för avlägsen framtid med information om läget i min släktforskning. Senare kommer jag att dela mina tankar om den fortsatta släktforskningen och utvecklingen av hemsidan. På lite sikt kommer kanske forskningen också att presenteras på sociala medier.

4 svar till ”Hänt sen sist…”

 1. Profilbild för Ulf Hermansson
  Ulf Hermansson

  Lycka till i din nystart.
  Jag upptäckte då jag själv fuskade en del med släktforskning och då och då skickade någon uppdatering till dig att efterhand så gjordes inga uppdateringar i släktträdet, jag anade den förklaring du nu ger.
  Tidigare kunde man ladda ner släktträdet från din hemsida och jag förstår att du ännu inte fått det på plats, I det formatet som då fanns var den ganska otymplig att uppdatera. Har du några planer på att lägga in data i något av de släktforskningsprogram som finns? Antar att du skulle kunna dela ut behörighet att uppdatera grenar av trädet så du skulle slippa göra allt jobb på egen hand.

  1. Profilbild för Thorvald

   Hej Ulf,
   Min plan är att både ett släktträd och en släktbok som går att ladda ner ska återkomma på hemsidan i sinom tid.
   Jag funderar också på olika sätt att göra det möjligt för intresserade att bidra till släktforskningen.
   Återkommer med inlägg på hemsidan.

 2. Profilbild för Åsa Erlfeldt
  Åsa Erlfeldt

  Jättekul att sidan lever igen!
  Finns det mer material att titta på i Tyskland?
  Mvh,
  Åsa Erlfeldt

  1. Profilbild för Thorvald

   Hej Åsa,
   Det gör det nog. Om man vet var och hur man ska leta.
   Man hittar väldigt lite i öppna källor på internet.
   För ungefär 15 år sedan hade jag kontakt med en tysk släktforskare, men hon lyckades inte ens lokalisera de kyrkböcker som Karl-Gustaf Freiholtz refererar till i sin forskning om de generationer av släkten som bodde och verkade på Rügen under 1700-talet.
   Mvh,
   Thorvald

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!