Hänt sen sist…

Det här är den första uppdateringen av Freiholtz Släktforskning på nästan 15 år. Om någon undrar varför den dröjt så länge så följer här ett försök till förklaring.

Det enklaste sättet att uttrycka det är nog att jag runt 2010 hade nått vägs ände i forskningen om släkten Freiholtz. Efter att i början av 2000-talet ha hjälpt Karl-Gustaf Freiholtz att ta fram en släktbok blev det för tidskrävande att fortsätta kartläggningen av ättlingarna till Johan Philip och Erdman Hans Freiholtz. Bröderna som invandrade till Sverige åren runt 1800. För forskning i arkivmaterial krävdes antingen beställning av mikrofilm till närmaste bibliotek, fysiska besök i arkiven eller dyra abonnemang.

Tanken på att spara släktforskningen tills jag blev pensionär började därför att slå rot. Så från ungefär 2010 bedrev jag ingen aktiv släktforskning. Jag lät dock hemsidan ligga kvar och om någon hörde av sig med kompletterande information registrerade jag den i mitt släktforskningsprogram. Till en början svarade jag också på de förfrågningar jag fick om bl.a. släktboken. Men efterhand glesnade frågorna och jag kontrollerade e-postkontot allt mer sällan, så småningom bara någon gång per år. Tyvärr har detta lett till att en del intresserade som hört av sig de senaste åren inte fått något svar alls, vilket jag beklagar.

Någon gång mellan den 21 september och den 30 oktober 2023 hackades min webbsajt freiholtz.se och allt innehåll raderades. Släktforskningshemsidan fick därför återskapas med en säkerhetskopia från oktober 2014! Paradoxalt nog var det arbetet med att återskapa innehållet som triggade till uppdatering av Freiholtz Släktforskning. Det blev en stimulerande utmaning att återskapa hemsidan med uppdaterad design och delvis ny teknik.

Sedan 2021 är jag s.k. jobbonär och har betydligt mer tid för släktforskning. De olika digitala verktyg och tjänster som finns numera gör också släktforskningen betydligt enklare, snabbare och mer stimulerande.

Jag hoppas återkomma inom en inte allt för avlägsen framtid med information om läget i min släktforskning. Senare kommer jag att dela mina tankar om den fortsatta släktforskningen och utvecklingen av hemsidan. På lite sikt kommer kanske forskningen också att presenteras på sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!