Karl-Gustaf föddes 1921 i Örgryte församling i Göteborg. Hans far, Oscar Samuel, dog 1934, när Karl-Gustaf bara var 13 år. Han hade emellertid hunnit väcka Karl-Gustafs intresse för släktens historia när han berättade om sin farfarsfar som kommit till Sverige tillsammans med en tysk greve.
Karl-Gustaf inkallades 1941 som s.k. studentbeväring till I17 i Uddevalla. Efter officersutbildning vid Kungliga Krigsskolan, Karlberg, Stockholm tjänstgjorde han med kortare avbrott på I17/I47 vid svensk-norska gränsen i Dalsland till krigsslutet i maj 1945.
Efter kriget anställdes han vid Wilson’s, ett speditionsföretag i Göteborg. Anställningen medförde att han i tur och ordning flyttade till Trelleborg, Stockholm, Göteborg och Örebro. Så småningom utsågs Karl-Gustaf till regionchef för södra Sverige och Danmark med placering i Malmö. I arbetsuppgifterna ingick också bevakning av agenter i Europa vilket medförde en hel del resor, även i det dåtida Öst-Tyskland. Resorna gav honom tillfälle att efterforska släkten Freiholtz ursprung och utbredning.
Efterforskningarna i Öst-Tyskland gick emellertid trögt fram till östblockets sammanbrott och Berlinmurens fall 1989-90. Öppenheten ökade därmed drastiskt och det blev möjligt att göra en sammanhängande kartläggning av släktens tyska historia. I dessa efterforskningar var kyrkohedeparet i Schaprode, Wolfgang och Käte Lehman, till särskild hjälp.
Släktforskningen i Sverige genomförde Karl-Gustaf via studier av mikrofilmade kyrkböcker och besök vid olika arkiv runt om i Sverige. Han hade också god hjälp av ett antal ”kunskapare” på olika håll i släkten. Karl-Gustaf drog med ålderns rätt dragit sig tillbaka från det aktiva släktforskningsarbetet i början av 2000-talet.
Karl-Gustaf och hans fru Britta bodde under många år i Skanör. Britta gick bort 2006 och Karl-Gustaf 2008.
Karl-Gustaf Freiholtz på sin 80-årsdag, omgiven av sonen Carl-Gustaf, hustrun Britta och dottern Britt-Elise.