Litterär lördag III

Jag fick en förfrågan/order från Erik på Nyliberalism for dummies att svara på ett par bokfrågor. Det får bli veckans litterära lördag:

Antal böcker jag äger

Runt 240 inbundna, skönlitterära böcker, ca 140 fack- och populär-vetenskapliga böcker i skilda ämnen, ungefär 60 ord- och uppslagsböcker (fast då räknar jag de 32 delarna i Svensk Uppslagsbok var för sig). Därtill kommer gissningsvis något 100-tal pocketböcker, mest science fiction. Jag har också lite kuriosa som inte ryms inom någon kategori, till exempel en inbunden ärgång av Stockholms-Posten från 1805.

Senaste boken jag köpte

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith i pocketutgåva. I min boklista fick den detta korta omnämnande:
Kriminalberätelser med kvinnlig privatdetektiv i Botswana i huvudrollen. Bra och lättläst.”

Senaste boken jag läste

Försvinnarna av Jerker Virdborg. Så här beskrev jag den i min boklista:
Inte i närheten av Svart Krabba, Virdborgs förra bok. Virdborgs berättarteknik – bla att beskriva något som kunde vara det svenska samhället, men som ändå inte är det och att lämna stora tomrum i teckningen av tid och plats – som fungerade strålande i Svart Krabba känns nu mest som en tröttsam upprepning. Virdborg tycks redan i sin tredje bok ha hamnat i en stilfälla.”

Fem böcker som betyder mycket för mig

Vintergatans son av Robert A Heinlein. Betyder kanske inte så mycket idag, men det var den som gjorde att jag som 10-11 åring upptäckte science fiction. För mig illustrerar den fortfarande begreppet ”sense of wonder”.

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez. Höjdpunkten i García Márquez’ författarskap. Jag kunde inte lägga den ifrån mig när jag läste den första gången, minns att jag bl.a. läste den stående i en fullsatt spårvagn som skakade fram genom centrala Göteborg.

Drömspår av Bruce Chatwin. I Drömspår och flera andra böcker driver Chatwin sin tes om nomadlivet som människans naturliga livsstil. Han var en fantastisk reseskildrare som tyvärr dog alltför tidigt.

Märk världen av Tor Nørretranders. En fängslande bok om vetenskap och intuition som jag skrivit om tidigareförvetet.

Stil, stilistik och stilanalys av Peter Cassirer. Återvänder ofta till avsnittet om argumentationsanalys när jag tar mig an fånig eller tveksam argumentation.

Be fem personer själv skriva om sina böcker

Jag vet inte om någon av nedanstående bloggare är särskilt road ”quizzes” eller kedjebrev, men jag hoppas att de ändå tar sig tid att besvara frågorna. Jag tycker att det skulle vara mycket intressant att ta del av svaren från:

Bengt ONär jag ändå har ordet

BodilUnder pausträdet

AgnesNotiser från en ö

MatsKlocklös i Tiden

MalcolmFramsidan (En nyupptäckt, potentiell bloggfavorit)

Update kl 19:45: Jag har tidigare skrivit om varför mitt bokinnehav är relativt begränsat.

Update 050602: Bengt O och Malcolm har svarat i kommentarerna till detta inlägg, Agnes och Mats har svarat på sina bloggar. Bodil har svarat både i kommentarerna och på sin blogg.

13 svar till ”Litterär lördag III”

 1. Profilbild för Bodil Z

  Egentligen är jag inte ”kedjebrevstypen”, men jag kan svara, eftersom du frågar. Däremot lovar jag inget om att föra kedjan vidare:

  Antal böcker jag äger: Jag vet inte; det står ett par tusen böcker i vardagsrummet (en gång försökte jag räkna dem, men jag gör inte om försöket nu), alla är inte mina, en del är min mans. Barnen eller ungdomarna har i alla fall de flesta av sina i sina rum. Jag kan inte läsa dem som är på tjeckiska och min man kan inte läsa dem som är på tyska (inte utan stor svårighet i alla fall) och italienska.

  Senast köpta bok: Jag vet inte vilken jag ska utnänma till sist köpt – jag har köpt rätt mycket böcker under den här våren. Jag drar till med två som ligger överst i det som jag tror är den sista inköpshögen: Andrzej Stasiuk: ”Galizische Geschichten” och Terésia Mora: ”Seltsame Materie”.

  Senast lästa bok: Jag är inte riktigt säker. Ofta läser jag tre-fyra böcker samtidigt och detta liksom ”lappas på” undan för undan. En av de böcker jag håller på och läser just nu är ”Rubenstock und das Gesetz der schiefen Ebene” av Wolf Achilles. Det är en märklig berättelse om en man som i sin barndom plötsigt övergavs. Han blev till en kentaur eller en som inte hör hemma någonstans. Boken griper tillbaka på antik mytologi, men utspelar sig på en nutida psykiatrimottagning. Jag vet inte riktigt om jag tycker om den här boken…

  Fem böcker som betyder mycket för mig: Den här frågan känns också besvärlig. Var ska jag dra gränsen? Kommer jag hålla med mig själv imorgon? Det är så många böcker som betyder något för mig. Jag försöker, men jag lovar inte att jag lyckas:

  ”Faust I”, J.W. Goethe: Jag har läst den här boken 15-20 gånger och den är fortfarande full av nyheter varje gång. Det är ett drama om det mänskliga livet, om kampen för att förstå tillvaron.

  ”Il giardino dei Finzi-Contini”, Giorgio Bassani: Den är den tredje delen i en romancykel på sex delar, ”Il romanzo di Ferrara”. Det som särskilt fascinerar mig är en av huvudpersonerna i romanen, den unga flickan Micòl Finzi-Contini, hennes tragiska öde och hennes gåtfulla väsen.

  ”Effi Briest”, Theodor Fontane: Detta är en roman som jag tillbringat några år tillsammans med – jag har läst den ett tjugotal gånger, jag har skrivit om den och analyserat den och ändå har den kvar sin fräschör när jag slår upp den igen. Personerna i romanen är sällsynt levande, inte bara huvudpersonerna utan minsta bifigur har liv.

  ”Daghus, natthus”, Olga Tokaczuk: En fascinerande roman jag läst alldeles nyligen. [Läs mer om den här]

  ”Molloy”, Samuel Beckett: Det är något alldeles särskilt över denna berättelse. Den blinde luffaren Molloy stretar sig fram på kryckor eller hasar på magen i smutsen så fort han kan undan en förföljare. Jag skrattar av medlidande (kan man det?) när jag läser detta – allt är så förtvivlat hopplöst, men samtidigt så underbart modigt.

  Ja, här skulle det då vara slut. Fem är fem. Jag skriver ändå upp några av dem jag kanske skulle satt överst på listan en annan dag än just denna: ”Racconti romani” av Alberto Moravia , ”Bagheria” av Dacia Maraini och ”Esilio” av Enzo Bettiza. Hermann Hesses ”Siddhartha” är en oförglömlig bok från min ungdom, en annan är Agnes von Krusenstjernas ”Tony växer upp”. Else Lasker-Schülers och Edith Södergrans dikter vill jag också nämna. Giovanni Vergas noveller hör också till det allra bästa jag läst. Och Zagajewskis dikter, den här läste jag alldeles nyss:

  Persefone

  På nytt går Persefone under jorden
  i sommarklänning, med stora ögon
  som hos ett judiskt barn.

  Drakar flyger, gula löv och höstdamm,
  ett vitt flygplan och svarta kråkvingar.
  Någon löper längs stigen med ett brådskande brev.

  Hon kommer att frysa under jorden i sandalerna
  med korksulor, och håret kommer inte att skydda
  mot den blinda vinden, mot glömskan –

  hon försvinner in i kastanjernas skugga,
  och bara hårbandet i flätan lyser ännu
  med resignationens rosa glans.

  På nytt går Persefone under jorden,
  och på nytt drar samma känslokyla
  åt sin rem kring mitt fågelhjärta.

 2. Profilbild för Thorvald

  Bodil: Jag är mycket glad att du svarade och bryr mig inte alls om att du bryter kedjan. Dessutom fick jag flera fina lästips.

 3. Profilbild för Bengt O.

  Jag antar att du vill ha ett ärligt svar? Då ser det ut så här – take it or leave it! ( Vet du förresten att just den här rundfrågan är ett ”meme”? Det var en av de saker vi fick lära oss under dagens ”Blogforum 2.0”. )

  Anyhow, here are the results of the Viennese jury:

  Fråga 1: 1500 + varav ca 500 nerpackade i kartonger i källarutrymmet.

  Fråga 2: ”Gregorius” av Bengt Ohlsson.

  Fråga 3: Lewis Lockwood:”Beethoven. The Music and the Life.” (Se även på Flickr: ”Mina berömda grannar”)

  Fråga 4: Harry Martinsson: Aniara
  Eyvind Johnson: Hans Nådes Tid.(”En främling i ett främmande land” – ja, du förstår nog varför!)
  William Shakespeare’s Collected Works
  Brillat-Savarin, Jean-Anthelme: Physiologie du Gout
  A:lfr-d W:stl-nd : Gullregn.

  Jag kunde ha räknat upp ytterligare fem eller femtio utan problem, bl.a. J.M. Keynes: The General Theory of Employment, Interest and Money eller Calderon de la Barca: La vida es sueno (hittar inget tilde på tangentbordet) eller E. Hemingway: Across the river and into the trees eller – surprise, surprise – Goethes Faust. Men det får räcka så här.

  Fråga 5: Pass

 4. Profilbild för Bodil Z

  Bengt: Liten revansch för de tjeckiska diakritiska tecknen – La vida es sueño

 5. Profilbild för Bengt O.

  Bodilchen: Ja, där fick du din revanch! Men jag är i Sverige nu och här är allting mycket krångligare 😉

 6. Profilbild för Bengt O.

  Dessutom stavar du ”revansch” mycket bättre än jag…

 7. Profilbild för agnes.of.the.islands

  Hej. Oj, det gör jag gärna. Ge mig en dag eller så.

 8. Profilbild för Bodil Z

  Bengt: Egentligen är jag lite extra intresserad av ”La vida es sueño”(fast jag har bara läst några fjuttiga utdrag) på grund av att Fontane har lånat in ”la hija del aire” i ”Effi Briest” och låtit Effi bli en ”Tochter der Luft”. Kanske kan du någon gång berätta om denna Calderóngestalt…?

 9. Profilbild för Bengt O.

  Bodil: Ojdå, det var intressant. Det slår mig när jag läser din kommentar att jag för något år sedan köpte och läste den österrikiske författaren Roberts Schneiders ”Die Luftgängerin”. Det var en bestseller i Österrike men gjorde inget större intryck på mig därför kan jag inte säga om titeln associerar vare sig till Calderon eller Effi Briest (som jag bara sett på bio.. So sue me!) Jag har all referenslitteratur i Wien så det lär dröja innan jag kan återkomma till detta.

 10. Profilbild för Bodil Z

  Bengt: Fast ”Schlafes Bruder” tycker jag om. Tycker du kanske att den är vulgär eller billigt effektsökande?

 11. Profilbild för Malcolm

  Hej Thorvald! Mitt svar på dina frågor blir:

  Antal böcker jag äger
  Ungefär 3000 böcker, antalet skönlitterära har börjat sjunka drastiskt, se http://malcolm.typepad.com/framsidan/2004/02/innehllet_i_min.html . Jag försöker undvika att släpa hem nya böcker från bokhandlare och antikvariat, men det är svårt.
  De viktigaste böckerna håller på att bli faktaböcker, referensböcker, ordböcker. Det tror jag är en vanlig utveckling som kommer med åren. Men, som sagt, även Kalle Anka förtjänar en plats i ett bra bibliotek.

  Senaste boken jag köpte
  August Strindberg: Skärkarlsliv.

  Senaste boken jag läste
  Pär Ström: Övervakad.

  Fem böcker som betyder mycket för mig
  Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
  Bernard Malamud: Den magiska tunnan
  Gunnar Ekelöfs dikter
  Mikail Bulgakov: Mästaren och Margarita
  Tove Jansson: Pappan och havet

  Hälsningar Malcolm

 12. Profilbild för agnes.of.the.islands

  Lyckades åter inte med trackbacken. Suck.
  Har postat på min egen blogg…

 13. Profilbild för Mats Andersson

  Jag har också skrivit svar på min blogg. Mitt i övrigt utmärkta publiceringsverktyg kan inte skicka trackback dock.

error: Content is protected !!