Galaxy nr 8

När jag är inne på science fiction passar det bra med ett nytt avsnitt i följetongen om svenska Galaxy.

Nummer åtta som kom ut i april 1959 innehåller bl.a. en långnovell av Jack LondonDen röda pesten. Det är en ”efter katastrofen”-berättelse av överraskande hög kvalitet. Det är bara vissa ålderdomligheter i språket som avslöjar att den är skriven 1912, drygt 40 år före floden av undergångsvisioner i SF under 50- och 60-talet.

I övrigt innehåller numret (se innehållsförteckning) en ganska slätstruken novell av Robert Sheckley, en kort berättelse av Ralf Parland som är betydligt bättre än den i Galaxy nummer sex samt en av av Fredric Browns mest klassiska mikronoveller – Vakttjänst. Dessutom del två av Tigermannen.

För en större version av omslaget, klicka på bilden.

2 svar till ”Galaxy nr 8”

  1. Profilbild för Jonas

    TIllåt mig rätta: Sheckley.

  2. Profilbild för Thorvald

    Så där, nu är det rättat. Tror f.ö. inte det är första gången jag stavar hans namn Scheckley.

error: Content is protected !!