Bot och bättring

Jag var länge skeptisk, för att inte säga kritisk, till den allmänna uppfattningen att det är ett stort demokratiskt problem om inte alla samhällsgrupper är proportionellt representerade i varje beslutsforum i näringsliv och samhälle.

För några år sedan tänkte jag om och är nu odelat för alla former av kvotering. Min tidigare inställning att kunskap och erfarenhet parad med vilja och förmåga att åstadkomma resultat borde tillmätas någon betydelse är – har jag nu insett – djupt odemokratisk. Efter grundlig introspektion förstår jag denna förkastliga inställning är ett utslag av de patriarkala värderingar och härskartekniker som jag, i likhet med alla män i min generation, representerar.

I detta tillstånd av upplyst klarsyn förstår jag självklart att den bristande representativiteten är ett problem i det här fallet. Men varför är det inte i det här?

Så om Jonas Morian eller någon av de andra beundransvärt konsekventa och klartänkta bloggarna på Motallians vill förklara det för mig så blir jag oändligt tacksam. Jag förstår ju att motsättningen endast är skenbar, men jag klarar inte av att överbrygga den utan hjälp.

7 svar till ”Bot och bättring”

 1. Profilbild för Jonas Morian

  Thorvald, du övertolkar det jag skrivit om du uppfattar det som en kritik om att inte alla samhällsgrupper är proportionellt representerade i centerpartiet. Vad jag gjorde var att återge resultatet av en undersökning som visade att bara sex procent av centerpartiets riksdagskandidater är födda utanför Sverige. Det är en anmärkningsvärd låg siffra, men jag är fullt beredd att acceptera de förklaringar som givits till detta; att c traditionellt varit ett intresseparti för lantbrukare och landsbygdsbor och att det finns ont om invandrare inom dessa grupper. Du undrar om skillnaden mellan denna undersökning och den om att socialdemokratiska riksdagskandidater har högst inkomster. En förklaring till det senare är att socialdemokraterna har fler kandidater på sina listor som redan sitter i riksdagen (många andra partier har betydligt fler avhopp), samt kandidater som redan i dag har höga kommunala och landstingsuppdrag, samt relativt välavlönade jobb inom partiet. Att jag valt att redovisa undersökningen om centerpartiet på Motallians beror naturligtvis på att den bloggens självpåtagna uppgift just är att granska borgerligheten, och att jag tyckte att c-undersökningen inte fick så stor uppmärksamhet som den om s.

 2. Profilbild för Bengt O.

  ”Näringslivet har haft sin tid men bollen är ute” säger Orback.

  Herregud, väck mig när det här är över!

 3. Profilbild för Thorvald

  Jonas: Nej, jag tolkar inte ditt inlägg så. Min uppfattning är att de fåniga tankarna om vikten av proportionell representation i diverse beslutsorgan har ett vänsterursprung. Åtminstone så brukar det vara debattörer på vänsterkanten som uttrycker häpnad/oro/förtrytelse/raseri (stryk ej tillämpliga alternativ) över bristande representativitet.

  Det jag alltså inte förstår är hur i stort sett vilken demografisk parameter som helst kan tillmätas betydelse ur representativitetssynpunkt med inkomst som enda undantag. I Eko-inslaget jag länkar till i inlägget menar ju Juholt att det faktum att riksdagsledamöternas inkomstfördelning inte överensstämmer befolkningens saknar betydelse. Den av partikongressen beslutade politiken är det som räknas. Varför gäller inte detta när i fråga om t.ex ålder eller kön?

  Att du råkade bli ”måltavla” kan du om du vill ta som ett tecken på uppskattning. Du är en av få på Motallians som jag tilltror förmågan att föra en nyanserad diskussion om frågan.

 4. Profilbild för Thorvald

  Bengt: Själv känner jag mig ofta som en ”stranger in a strange land”. Inte bara i den här frågan.

 5. Profilbild för Jonas Morian

  Thorvald, tack för vänliga ord.

 6. Profilbild för Monjia

  Puh, du skrämde mig ett tag, Thorvald! Själv känner jag mig ständigt underrepresenterad och skulle jag nån gång bli representerad, är det alltid av nån gube med långt skägg och stor mage som talar dålig svenska. Nä, var och en sin egen representant!

 7. Profilbild för Agnes

  Misstänker att detta är en av de kommentarer som inte borde skrivas.

  Men om man tänker vidare, varför är invandrare så oerhört underrepresenterade hos Sverigedemokraterna? Varför är andelen kvinnliga brottslingar så upprörande låg? Borde man inte kvotera in muslimska invandrare i KD?

  Nej, hur man än vänder och vrider på det: jämställdheten ligger bara och sprattlar i blöjorna.

error: Content is protected !!