Onyttiga idioter

Vad ville Jyllands-Posten med publiceringen av de 12 karikatyrerna av Muhammed? Tänkte man sig att på så vis skapa respekt och förståelse för tryck- och yttrandefrihet i den muslimska världen?

Givetvis inte. Man ville håna och provocera i stort sett alla världens muslimer. Genom att utmåla Muhammed (i flera fall med klart rasistiska undertoner) som skenhelig, kvinnoförtryckande och blodtörstig förser man hans anhängare med samma egenskaper. Och just tryck- och yttrandefriheten gör att ingen kan hindra Jyllands-Posten att uttrycka sin generaliserande och fördomsfulla mening.

Men därmed är det också Jyllands-Posten som har ansvaret för publiceringen. Jyllands-Postens ansvarige utgivare är den som ska ta konsekvenserna av publiceringen, inte någon annan. Jag vet inte vad han ska göra för att ställa situationen till rätta, men det är ju inte heller mitt problem, det är hans.

”Nyttiga idioter” är ett uttryck som ibland tillskrivs Vladimir I. Lenin, ibland till Karl Radek. Det avser personer, ofta intellektuella, som medverkar i ett politiskt skeende utan att förstå vem eller vilka som egentligen tjänar på deras agerande. Vanligtvis är de välmenande idealister som manipuleras en av parterna i skeendet, därav benämningen ”nyttiga idioter”.

Det är nu dags att introducera begreppet ”onyttiga idioter”. Med ”onyttiga idioter” avser jag de publicister som i ett föregivet försvar av tryck- och yttrandefriheten återpublicerar karikatyrerna eller påstår att Jyllands-Posten och danskarna kämpar för vår frihet, mot islam.

De förtjänar benämningen ”onyttiga idioter” därför att ingen part i konflikten tjänar på deras agerande. Alla, inklusive de själva, förlorar på deras handlande. Tryck- och pressfriheten är inte, och har aldrig varit hotad, på grund av de muslimska protesterna. Återpubliceringarna, det högljutt uttrumpetade försvaret mot ett inbillat hot och de svepande generaliseringarna om islam och muslimer lär knappast öka förståelsen och respekten för tryck- och yttrandefrihet i den muslimska världen. Tvärtom kommer detta känslomässiga agerande utan eftertanke att skärpa motsättningarna.

Till gruppen ”onyttiga idioter” räknar jag ”självklart också däremot de mullor och imamer i den muslimska världen som låter sig utnyttjas av diverse krafter i en strid som går stick i stäv med deras egna intressen.

Om deonyttiga idioterna” på ömse sidor får hållas kommer situationen att oåterkalleligt gå överstyr.

Update 060206: Jag har omformulerat de två föregående styckena efter en kommentar från Emil.

7 svar till ”Onyttiga idioter”

 1. Profilbild för Emil

  ”…ingen part i konflikten tjänar på deras agerande.”
  Du glömmer Usama och hans fränder i förespråkandet av ett civilisationernas krig. Detta spelar dem rakt i händerna. Man kan troligen mäta effekten i antal extra frivilliga själmordsbombare.

 2. Profilbild för Emil

  Kan du hjälpa mig att stava till ”själv-mords-bombare” jag kan det tydligen inte själv.

 3. Profilbild för Thorvald

  Vad det är jobbigt med besökare som läser vad man skrivit och tycker att det ska finnas någon slags logik i det!

  Emils kommentar förvandlar i ett slag mullorna och imamerna till ”nyttiga idioter” av traditionellt snitt. De är manipulerade och agerar utan att inse vilka som tjänar på det, inte bara Usama utan också Pia Kjaersgaard och annat främlingsfientligt och rasistiskt slödder. Jag kommer att omformulera de två sista styckena i inlägget.

  Men jag vidhåller att benämningen ”onyttiga idioter” stämmer in på de publicister som jag refererar till i inlägget. Även om de spelar Usama rakt i händerna så har de inte manipulerats till det, de är idioter i egen rätt.

 4. Profilbild för Emil

  ”de är idioter i egen rätt.”
  Därom råder enighet.

 5. Profilbild för Monjia

  Det är ju precis vad jag tänkte säga… Nu behöver jag ju inte det! Men det finns väl någon som tjänar på att muslimer utmålas som skrikande ambassadbrännare och allmänt allmänfarliga galningar?
  Vill bara säga att jag varken gråter eller bränner flaggor. Jag skottar snö.

 6. […] ig för dessa faror genom att publicera de här teckningarna, det gör mig rasande.” Vad ville Jyllandsposten frågar Thorvald på Förvetet och svarar själv: “Man ville håna och pro […]

 7. Profilbild för Orpon
  Orpon

  Idiot kan du vara själv.

error: Content is protected !!