Falskspel

Maciej Zaremba drar ner byxorna på Byggnads i sin artikel om blockaden mot det lettiska bolaget Laval & Partneri i Vaxholm. Han har hittat ett protokoll som visar Byggnads spelade med falska kort när man påstod att Laval & Partneri vägrade att teckna avtal:

För att teckna kollektivavtal yrkar förbundet att bolaget teckna avtal om att utge 145 kronor per timme till de Yrkesarbetare som utför arbete inom Byggettans avtalsområde. Tecknas inte ett sådant kollektivavtal är förbundet berett att omedelbart vidtaga fackliga stridsåtgärder.”

Byggnads lyckades lura över opinionen på sin sida. När Henrik Brors för snart ett år sedan påpekade att Byggnads ställde orättmätiga krav för att träffa avtal med Laval & Partneri trodde även annars oförvitliga bloggare på Byggettans version och skyndade till Byggnads försvar.

2 svar till ”Falskspel”

 1. Profilbild för Jöns

  Jag har funderat lite på den här konflikten igen efter att ha läst Zarembas artikel. Möjligen har jag läst för mycket högerbloggar men att säga att opinionen helt stått på Byggnads sida tycker jag är magstarkt.

  När jag skrev på Obunden förut (dock utan att beröra det här) skrev någon i kommentarerna att siffrar 13500 kr/månad, som Laval & Partneri påståtts ha betalat i lön, var en falsk siffra. I själva verket skulle tydligen arbetarna fått runt 4000 kr/månad. Jag frågade om uppgiften och blev hänvisad till LO-tidningen, dock utan angivelse av datum.

  Zarembas artikel ger troligen inte hela bilden heller, även om den visar på att Byggnads helt klart betett sig buffligt. Om hela fallet verkligen kunde beskrivas hyfsat neutralt skulle nog båda sidor stå med byxorna nere.

 2. Profilbild för Thorvald

  Jöns: Ursäkta mitt sena svar. Uppgifterna om Laval & Partneris löneutbetalningar är obestyrkta medan Byggnads agerande är väl dokumenterat.

  Om Byggnads hade träffat ett kollektivavtal enligt reglerna så hade de lettiska arbetarna varit garanterade Byggavtalets lägsta lön. Om Laval & Partneri betalat lägre löner hade de kunnat ställas till svars för avtalsbrott.

  Med Byggnads agerande blev detta omöjligt. Men det är iofs logiskt eftersom Byggnads inte var intresserade av de lettiska arbetarnas villkor utan av att värna de egna medlemmarnas jobb.

error: Content is protected !!