Avancerad tänkare

Kerstin Berminge på Motvallsbloggen är en avancerad tänkare. Det visar inte minst det här inlägget och hennes svar på läsarnas kommentarer.

Hennes tänkande kan beskrivas som ”… förmågan att behålla kvar två motsägande uppfattningar samtidigt och acceptera båda. /…/ Denna process måste vara medveten om den skall kunna utföras med tillräcklig precision, men samtidigt omedveten för att man ska vara fri från känslan av falskhet och skuld. /…/ Att kunna säga avsiktliga lögner och på allvar tro på dem, att glömma alla fakta som har blivit obekväma och åter dra upp dem ur glömskan precis så länge som behövs för att förneka existensen av en objektiv verklighet och hela tiden ta hänsyn till den verklighet man förnekar – allt detta är en ofrånkomlig förutsättning.”

Självfallet är det inte jag som formulerat denna slående karaktäristik av Kerstin Berminges och hennes gelikars tänkande. Även om det säkerligen är alldeles för lätt för mina eventuella läsare så utlyser jag härmed en liten tävling:

A. Vem är författaren?
B. Vad heter verket?
C. Vad kallas Kerstin Berminges sätt att tänka?

Lämna era svar i kommentarerna till detta inlägg. Det först inlämnade, rätta svaret kommer belönas med ett lämpligt pris (som jag dock inte tänkt ut ännu).

4 svar till ”Avancerad tänkare”

 1. Profilbild för Dennis

  George Orwell, 1984, doublethink heter det på engelska i alla fall.

 2. Profilbild för Thorvald

  Dennis: Helt riktigt, jag kan bara tillägga att i den svenska översättningen heter det dubbeltänkande.

  Om du skickar din adress till forvetet(a)freiholtz.se så kommer ett pris med posten.

 3. Profilbild för Thorvald

  Ett litet tillägg: Jag funderade på att trackbacka Berminges inlägg men hittade inget sätt att göra det. Det visade sig dock att WordPress skötte det automatiskt, så mitt inlägg trackbackades(?) i kommentarerna till hennes inlägg där den dök upp som kommentar nr 28. Det passade dock inte Berminge som raderade den innan det hade gått en timma.

  Det säger en del om hennes syn på det fria ordet.

 4. Profilbild för Kerstin

  Dyre Thorvald:
  Jag har strukit två inlägg under det år jag bloggat. Ett helt sådant, som hävdade att jag försvarade Stalins massmord, vilket jag aldrig har gjort och aldrig kommer att göra, tvärtom fördömer jag ALLA MASSMORD och ALL TORTYR, alldeles oavsett i vilken ideologis namn de begås. Dessutom strök jag några meningar i ett annat inlägg som påstod samma sak.
  Detta gjorde jag efter att jag hade deklarerat att eftersom jag redan sagt att jag inte försvarar Stalins massmord är vidare sådana anklagelser endast att betrakta som trakasserier av mig och därför kommer jag att stryka kommentarer med denna innebörd. De för inte diskussionen framåt och kan inte betraktas som seriösa.

  Om du var den ene av dessa två så strök jag ditt inlägg, om inte, har jag inte strukit det. Då har du istället råkat ut för något som måste vara en bug i min blogg, för det händer att inlägg fösvinner, och utan att jag tagit bort dem, och detta händer även sådana som instämmer i vad jag säger eller tycker, och dessutom råkar även andra WP-bloggare ut för liknande malörer, vilket jag bara kan beklaga. Elektroniken fallerar dessvärre ibland.

  Du kan ju själv berätta här om du råkade ut för det ena eller det andra!

  Något hejdlöst censurerande av meningsmotståndare ägnar jag mig inte åt. Dock bör kommentarerna på min blogg vara seriösa och inte bara upprepa samma anklagelser som jag redan besvarat. Rapar man samma anklagelser som jag redan besvarat på en tråd, så kan det även i fortsättningen hända att jag stryker kommentaren. Hittills har detta inte hänt dock.

error: Content is protected !!