Subjektiva reflektioner II

Jag har läst del 1 (av 3) av Och världen skälvde av Ayn Rand och blev inte imponerad.

Rands hjältar är högpresterande entreprenörer som utvecklar företag och ny teknologi. Det är oerhört synd om dem för de måste hela tiden kämpa med en oförstående eller direkt fientlig omvärld. Politiker, byråkrater och välfärdssamhällets förslappade medborgare, alla gör vad de kan för att sätta käppar i hjulen för de osannolikt begvade och driftiga huvudpersonerna. Av ren missunsamhet.

Det är denna skildring som, i mitt tycke, gör Och världen skälvde till en bok för dem som önskar sig framgång utan anstängning. Den förser självutnämnda affärsgenier med ursäkter för misslyckade satsningar. I stället för att erkänna att misslyckandena beror på personliga tillkortakommanden, korkade affärsidéer eller usel timing kan man skylla på andra:

Om det inte hade varit för skattesystemet/socialförsäkringarna/ narkotikalagstiftningen/svenskarnas stugsittarmentalitet (osv i oänd-lighet) så hade jag inte gjort konkurs. Då hade jag varit Sveriges Bill Gates.”

2 svar till ”Subjektiva reflektioner II”

  1. Profilbild för Dennis

    Intressant tanke. Det finns en ekonom, George Reisman, som utgått från boken och utvecklat en ekonomisk teori utifrån den. Mest blaha om du frågar mig, men en hel del objektivister tycker (förstås) att han är alla tiders. Inte alla objektivister, för han som ska förvalta Rands arv gillar inte Reisman av personliga skäl.

  2. Profilbild för Karin
    Karin

    Hej, sökte lite på Ayn Rand och hittade din blogg. Tycker ärligt talat inte att du har förstått något alls av vad boken handlar om eller vad Rands moraldiskussioner går ut på. Läs vidare och du kommer att märka och känna igen människor i din omgivning som agerar likt de olika rollfigurerna. Detta är den mest fullständiga och praktiska moralfilosofikern jag någonsin har läst. Rakt igenom logisk, ärlig, opretentiös, extremt klarsynt.

    Mvh

error: Content is protected !!