Pigfunderingar II

Pigfrågan som jag tog upp i föregående inlägg har inte rönt så stort intresse. Jag har endast fått tre kommentarer. Samstämmigheten om vilka arbetsuppgifter förefaller vara hög. Åsa definierar pigjobb som ”hushållsnära jobb som t ex tvätt, strykning, städning, lättare matlagning”. Annica instämmer och Monica gör inga invändningar.

Den definitionen täcker en stor del av det som utförs inom hemtjänsten. ändå är det ingen som (offentligt) kallar hemtjänst-personalen för pigor. Det ligger alltså något mer i benämningen pigjobb än arbetsuppgifterna som sådana.

Än en gång vill jag gärna ha hjälp med förklaringar. Lämna ditt bidrag i kommentarerna till detta inlägg.

9 svar till ”Pigfunderingar II”

 1. Profilbild för malin

  spontant skulle jag säja att det även handlar om åt vem man pigar åt. Det är iof inget jag tänkt igenom men det brukar handla om att att jobben utförs åt folk som rent fysiskt är helt kapabla att städa o feja själva.

 2. Profilbild för Bengt O.

  Hehe – näru Thorvald mig lurar du inte ut på isen 😉

 3. Profilbild för Annica Tiger

  Pigdebatten kanske inte är så intressant? De som bloggar och läser bloggar kanske inte har råd att köpa vita hushållsnära tjänster och förhoppningsvis avstår från att köpa dem svart? Vad vet jag? 🙂

  Annica

 4. Profilbild för Monica

  Det är FULT att anlita en städerska, men helt ok att anlita en snickare. Även om man gör både och kolsvart. För städa kan alla, snickare ska man ha utbildning för.

  Kan det ha med saken att göra?

 5. Profilbild för Åsa

  Om jag inte har fel för mig så kom debatten om pigor igång när det skulle ges någon slags skattesubvention till de som anlitade städhjälp.

  Jag tolkar det som att det i begreppet piga i ”ekonomidiskussionerna” har kommit att handla om någon som ska utföra tjänsterna som inte är fullt ut anställd, inte fullt ut egen företagare, inte svartjobbare. Alltså någon ny konstellation. Som jag skrivit innan så går alla tjänsterna redan att köpa vitt genom olika företag. Jag tycker inte det behövs ett till sätt att köpa tjänster. Antingen är man anställd eller egen företagare. En egen företagare som säljer mat, tvättar kläder eller städar kallas inte piga. Det gör inte en anställd som utför samma jobb heller.

  Ett sidospår: En annan sak som är rätt så intressant är att det är så negativt att anlita svart städhjälp, när det för de flesta är fullt legitimt att anlita svart barnvakt. Alltså betala någon t ex 300 kronor för att vara hemma med barnen en fredagkväll när föräldrarna är ute. Om t ex pappan då skulle säga till barnvakten att hon får 200 kronor till om hon stryker tvätten och diskar, då skulle alltså en del av jobbet vara pigjobb?

 6. Profilbild för Thorvald

  Tack för era bidrag.

  Nu tycker jag vi börjar närma oss en definition:

  Pigjobb är hushållsnära tjänster (t.ex tvätt, strykning, städning och lättare matlagning) som utförs åt personer som är kapabla att utföra dessa arbetsuppgifter själva.

  Jag är dock inte helt nöjd ännu.Hur är det t.ex med kompetensen, behövs det inte en sådan beståndsdel i definitionen? Dessutom återstår att utreda varför ”pigjobben” förtjänar denna nedsättande beteckning.

  Jag återkommer till detta i senare inlägg.

 7. Profilbild för Dennis

  Pigjobb är väl egentligen ett skällsord för det som kallas hushållsnära tjänster. Vad problemet med dessa ”pigjobb” egentligen är har jag ännu inte förstått, det verkar som att vissa jobb, som att städa till exempel, är mindre värda alternativt är ”fulare” än andra.

  Annars tycks det mig som att du Thorvald hittat pudelns kärna, definitionen av vad ett pigjobb är och när det är ”tillåtet” är helt igenom godtyckligt.

 8. Profilbild för Desirée

  Kan man inte jämföra med ’svarta’ dagmammor, de var vanliga när jag växte upp. Försvann de helt och hållet när lagstiftningen om att alla barn hade rätt till kommunal barnomsorg?

 9. Profilbild för Monjia

  Monica skriver att alla kan städa – det stämmer inte. Jag vet många som slarvar med städningen, använder fel produkter etc. Själv är jag verkligen ingen proffsstädare, och en rätt medelmåttig amatör. Däremot tycker jag mig ha rätt klart för mig varför det kallas pigjobb (ett kul fall för säpo vore väl att skriva pig jobb..) Sorry.
  Det kallas så för att man vill sätta en nedlåtande stämpel på sånt simpelt kvinnogöra. Vem talar om drängjobb? En piga, enligt sent 1800-tal, är en simpel varelse som inte duger till nåt annat än att tvätta andras skitiga kläder och hem. Och inte förtjänar de en anständig lön heller.

error: Content is protected !!