Pigfunderingar

Med jämna mellanrum blossar den s.k. pigdebatten upp. Alla debattörer tycks ha helt klart för sig vad pigor och pigjobb är. Det har inte jag.

Nationalencyklopedins definition på en piga är: ”piga, tjänsteflicka, förr i regel städslad årsvis, på bondgårdar med allehanda arbetsuppgifter, på herrgårdar med specialiserade uppgifter: kökspiga, lagårdspiga. Sedan ordet under 1800-talet börjat få en nedsättande klang ersattes det med jungfru och senare hembiträde.” Det bör kanske tilläggas att pigan/hembiträdet vanligtvis var inneboende hos arbetsgivaren.

Detta stämmer dåligt med dagens förhållanden. Idag verkar det snarare vara vissa, vagt definierade arbetsuppgifter som räknas till pigjobben och som därigenom sätter stämpeln piga på den som utför dem.

För att man ska kunna föra en meningsfull diskussion måste man vara överens om vad man diskuterar. Jag skulle därför vilja ha hjälp av mina eventuella läsare att mejsla ute en stringent definition av vad som är pigjobb idag. Jag tror att t.ex Jinge och Annica Tiger kan hjälpa till, men alla bidrag mottages med tacksamhet. Lämna era bidrag i kommentarerna till detta inlägg.

3 svar till ”Pigfunderingar”

  1. Profilbild för Åsa

    Stringent definition vet jag inte. Pigjobb för mig är hushållsnära jobb som t ex tvätt, strykning, städning, lättare matlagning. Sådant som nästan alla gör hemma redan.

    Samtliga tjänster går och har gått att köpa genom olika företag under hela min livstid..

    Tillägg: För cirka 10-15 år sedan var det flera av mina kvinnliga arbetskamrater och kompisar som köpte städ och strykhjälp. En kvinna kom hem till dem en kväll i veckan och jobbade 3-5 timmar. Den allmänna taxan då var 100 kronor i timmen, svart. Som jag fattat det nu verkar timpengen har gått ner.

  2. Profilbild för Annica Tiger

    Åsa gav en bra beskrivning. Det som är det tråkiga är att många utnyttjas i den mån att deras löner (svartlöner) är horribelt låga. I Finland där det går att dra av utgifter för hushållsnära tjänster låg lönen på runt 180 kronor, men det jag undrade lite över och det framgick inte i nyhetsinslaget var huruvida sociala avgifter (pension, sjukförsökring, arbetsgivaravgift osv.) inräknades i den summan. Det blir inte så mycket kvar i plånboken ändå för den som jobbar vitt om de ska ingå i dessa 180 kronor.

    Annica

  3. Profilbild för Monica

    Har människor som tar hemstädjobb inga möjligheter att tacka nej till slavbetalt? Det verkar konstigt tycker jag, många vill ha städhjälp, det borde höja ersättningen. Tillgång, efterfrågan, konkurrens.

    Den ”lilla tant” som tidigare städade, strök och handlade åt folk i området ville ha 70 kronor i timmen, de som anlitade henne gav 100. Det var hennes sätt att dryga ut pensionen och jag ser inget som helst fel i det.

    Vitt hade hon fått typ fem spänn över. Och ”arbetsgivarna” hade haft en del byråkratiskt skattetekniskt att ägna sig åt. För att få städtjänster vita måste man förenkla hela proceduren.

error: Content is protected !!