Ett steg till

Från Hasse Eneryds (ny studierektor på juristlinjen i Uppsala) öppningsanförande vid föreningen Politiskt Korrekta Juristers (PKJ) konstituerande möte våren 2007:

”Alltsedan min företrädares seger i kvoteringsrättegången [Real Audio] häromåret är vi många som känt att kvotering på etnisk grund till juristutbildningen är långt ifrån tillräckligt.

Rättsväsendet måste återspegla samhällets befolkning som helhet. Den som kommer inför polis och domstol ska helst känna ett förtroende för rättsväsendet. En betydande del av befolkningen, inklusive brottslingar och brottsoffer, har en intelligenskvot mellan 70 och 85 och kan betecknas som svagt normalbegåvade. Om det då inte finns annat än poliser, domare och advokater med en intelligenskvot klart över 100, ja då känner inte befolkningen ett förtroende för rättsväsendet. Då finns det en risk för att rättssamhället krackelerar, att folk helt enkelt tar lagen i egna händer. Och det är den absolut värsta utveckling som tänkas kan.

Samma problem finns i rättsväsendets relation till ungdomar. En växande andel av såväl brottslingar som brottsoffer är tonåringar. Men har någon sett en tonårig domare, polis eller advokat…?

Nej, just det!

Inte undra på att ungdomarna känner ett främlingsskap inför rättsväsendet.

De svagt normalbegåvade är en grupp som är underrepresenterade bland våra studenter och som ofta haft särskilda svårigheter under gymnasiet som gjort att de inte fått tillräckligt höga betyg för att komma in. Juristutbildningarna är mycket eftertraktade och det krävs väldigt höga betyg för att komma in. Än värre är det för de barn som vi måste ta in för att få fram de tonåriga poliserna, domarna och advokaterna, de har ju inte ens haft chansen att få några gym-nasiebetyg!!!

Vi kommer därför att inrätta två nya kvotgrupper – en för svagbegåvade och en för barn mellan 10 och 12 år. En tredjedel av utbildnings-platserna kommer att reserveras för dessa grupper.

Kvotering är emellertid inte tillräckligt. För att ytterligare underlätta för dessa grupper kommer vi att ta fram läromedel på lätt svenska och särskilda tentor enligt multiple choice-modell samt ersätta C- och D-uppsatserna med Fritt Valt Arbete.

Detta är rättvist och rättfärdigt! Nuvarande antagningssystem och de krävande studierna missgynnar svagbegåvade och barn. Det rättar vi nu till!

3 svar till ”Ett steg till”

  1. Profilbild för Henrik Ström

    Skrattar, men skrattet fastnar i halsen…

    Klockrent!

  2. Profilbild för Thorvald

    Det sorglustiga är att vissa delar av anförandet har jag inte hittat på. Det är ordagranna citat från Studio Ett-inslaget som jag länkar till.

error: Content is protected !!