En riktig körare

Chadie uppmärksammar att s v och mp i Stockholm drivit igenom ett system som ger mindre pengar till skolor i rika stadsdelar och mer till dem i fattiga stadsdelar för att ”jämna ut skillnaderna i elevernas resultat”. även om jag är tveksam till att beslutet formuleras så rakt på sak tror jag att citatet speglar det nya fördelningssystemets andemening.

Jag kommer, osökt, att tänka på Kurt Vonneguts novell Harrison Bergeron:

The year was 2081, and everybody was finally equal. They weren’t only equal before God and the law. They were equal every which way. Nobody was smarter than anybody else. Nobody was better looking than anybody else. Nobody was stronger or quicker than anybody else.

Jämlikt och rättvist ska det vara!

3 svar till ”En riktig körare”

 1. Profilbild för Bengt O.

  ”Jämlikt och rättvist skall det vara!” Är det något fel på det? Är det inte ganska rimligt att lägga pengarna där de behövs bäst? Det kan ju ändå inte vara meningen att aktivt *försämra* standarden för de som är duktiga?

  I all välmening

  Bengt

 2. Profilbild för Thorvald

  Jämlikhet och rättvisa är honnörsord som kan användas för att motivera vad som helst. I synnerhet s missbrukar orden i en utsträckning som gör att de förlorat all innebörd.

  Från början hade jag med ett stycke om detta i inlägget, men fann det för tungt att formulera mina tankar tillräckligt klart. Inte för att de är särskilt oklart tänkta utan för att jag samlar mig för att generalangrepp på feminismen. D.v.s inte feminismen i sig, utan den politiskt korrekta, kraftlösa och gnälliga mediafeminism som dominerar den svenska debatten.

  Nåväl, åter till ämnet. Jag önskar att jag kunde vara lika övertygad som du att syftet inte är att försämra för de redan duktiga. Jag tror att de politiker som drivit igenom systemet anser det inte gör något om man sänker undervisningsstandarden för de ”rikas” barn. De klarar sig ändå, det visar ju skillnaderna i studieresultat.

 3. Profilbild för Jonas

  En ny sf-bok på samma tema som Vonneguts novell är ”Incompetence” av Rob Grant:

  http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0575074493/qid=1097999513/sr=2-1/ref=sr_2_11_1/026-0789585-2310818

  … inte särskilt kul, dock.

error: Content is protected !!