Tjänster och …

Detta inlägg triggades av en marginalanmärkning hos Stefan Geens: ”Systembolaget is the state alcohol dispensing monopoly run by the prime minister’s wife.

Att den svenska politi(s)ka eliten hämtas ur en mycket snäv krets visste jag redan. Stefans notis sätter också fingret på hur socialdemokraternas utnämningspolitik suddar ut gränserna mellan den politiska sfären och statsförvaltningen. Genom de politiska tillsättningarna utarmas också förvaltningen på dugliga krafter genom att en renodlad ämbetsmannakarriär inte längre kan leda till toppen. För det krävs partibok.

De borgerliga partierna har kritiserat socialdemokraterna för denna utnämningspolitik. Inte för att de värnar statsförvaltningens oberoende utan för att de vill ha sin del av kakan. Visserligen utsågs folkpartisten Eva Eriksson nyligen till landshövding i Värmland men den utnämningen var ju klar sedan några år tillbaka och hade sitt pris. Jag föreställer mig att diskussionen gick ungefär så här:

Mister S: Du Eva, vad skulle du säga om att bli landshövding?

Eva E: Det vore gôrroligt. Menar du att jag skulle…?

Mister S: Jovisst, jag har pratat med Sören, Göran och Göran och vi är överens.

Eva E: Nämen, vad kul!

Mister S: Fast…

Eva E: Vaddå?

Mister S: Det kan bli tidigast om några år. Först måste du göra oss en tjänst. Du ska hjälpa oss att höja landstingsskatten.

Eva E: Jamen, vi lovade ju att regionbildningen inte skulle leda till någon skattehöjning. Ni var ju också med på det!

Mister S: Du måste inse livets hårda fakta Eva, det kostar att driva en socialdemokratisk sjukvårdspolitik.

Eva E: Socialdemokratisk??? Jag är ju folkpartist!

Mister S: Ja, det är den andra tjänsten du ska göra oss. Du ska vara ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i minst tre år och föra vår politik. Ja, du är bara ordförande på pappret, i själva verket blir det Roland som bestämmer. Du ska vara målvakt helt enkelt, precis som dom har i privata konk…

Eva E: Ja, ja, jag förstår. Men skattehöjningen, vi har ju lovat!

Mister S: Den behöver du inte bekymra dig för. Vi gör som vanligt, vi säger att den är tillfällig och när vi sen permanentar den är du redan landshövding. Jag lovar.

Eva E: Säkert? OK, jag ställer upp. Men jag vill bli stationerad i hemmet så att jag kan få traktamente när jag jobbar.

Mister S: Deal!

2 svar till ”Tjänster och …”

  1. Profilbild för Monjia

    Du har inte tjuvlyssnat eller nåt? Säkert? Som jag sagt tidigare – gör en såpa av eländet, så vi får lite valuta för pengarna!

  2. […] tistan och där kommunisterna tror att ett läxförbud leder till ökad jämlikhet så är satir och ironi meningslös. Halva nöjet med mitt bloggande är därmed borta. Jag vill inte längre ha […]

error: Content is protected !!