Baldersson noir

Jag har tillbringat kvällen med att läsa I fyrverkeriernas tid. Den skrivs i montaignesk anda av en anonym författare som utger sig för att vara tjänsteman i en relativt uppsatt och central placering i statsförvaltningen.

Det är en fascinerande läsning, men jag lutar starkt mot att det är en i huvudsak skönlitterär berättelse i webbloggformat. Det finns ett tema och ett driv framåt i historien som gör att jag ställer mig tveksam till att det verkligen är en dokumentär, om än maskerad, skildring av en statstjänares vardag. Om det är fiktion är det ett mycket kreativt sätt att använda bloggformatet. Det gör det bl.a. möjligt att integrera dagsaktuella händelser i berättelsen.

Den initierade skildringen av svenskt utredningsväsende gör att jag håller det för troligt att författaren till I fyrverkeriernas tid faktiskt är statstjänsteman. Han är en god stilist och en stringent berättare som lyckas ge en mångfacetterad, inte i alla delar sympatisk, bild av berättarjaget.

Vad tror ni själva – är det verklighet eller fiktion?

2 svar till ”Baldersson noir”

  1. Profilbild för jorun

    Tack för tipset! Jag kom ungefär halvvägs i gâr kväll, och jag kommer att fortsâtta läsningen vid tillfâlle. Jag tror som du, att det är skrivet av en person med ungefär samma plats i livet som berättarjaget, men att ett extra lager av fiktion ligger ovanpâ. Spânnande som berättarexperiment, och som roman.

  2. Profilbild för Agnes

    Också tack för tipset. Jag sträckläste idag den sista eftermiddagstimmen på jobbet och sedan fortsatte jag hemma. Det är ibland så osannolikt att det måste vara sant, men ibland är det aningen förhöjt, särskilt ”fruntimmershistorierna”. Det borde vara lätt för hans omgivning att spåra det han berättar om. En del är ganska specifikt. Om jag vore lektor på något förlag skulle jag försöka leta upp den här snubben – även om man bitvis irriterar sig över hans överlägsenhet och machismo är det faktiskt spännande läsning. En statstjänsteman med författarambitioner? Inte överraskande isåfall. Men det motto han har lever han inte riktigt upp till – att undersöka sig själv.

error: Content is protected !!