Kränkande kakor

Diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein anser att an-hopningen av kristna symboler som lucior, adventsljusstakar och pepparkakor(?) så här års kan vara besvärande för dem som tillhör en annan religion. Europakonventionen ger människor en rätt att slippa bli utsatta för religiösa manifestationer. Dessutom påpekar DO att man måste vara konsekvent:

Om man inte vill tilllåta andras religiösa yttringar, till exempel att bära huvudduk eller turban, så kan man inte heller tillåta egna religiösa yttringar som adventsljusstaken

Jag tycker också att det är viktigt med konsekvens, men jag vill vända på exemplet – de som tvunget måste manifestera sin religiositet genom att bära huvudduk eller turban har knappast rätt att harmas över adventsljus eller pepparkakor. I rättvisans namn ska sägas att jag inte tror att de gör det heller. Vad vi ser här är en tandlös men publicitetshungrig ombudsman som på eget initiativ driver en ”gullighetsprincip” (tack Bengt!) eftersom kraft och resurser saknas att ta sig an större och allvarligare problem.

2 svar till ”Kränkande kakor”

  1. Profilbild för Martin Bagge

    word som fan!

  2. Profilbild för Xipe

    Hear, hear.

error: Content is protected !!