Förvärva, förvalta, fördärva

Det är betecknande för samhällsklimatet att det är förvaltarna och fördärvarna av det som byggdes upp under perioden 1870-1970 som täljer guld. Nyföretagarna gör det inte (utom de som blåser såpbubblor). Inga stora svenska företag har skapats efter 1970. Det finns inget svenskt Intel, Microsoft eller Dell. Men något annat är kanske inte att vänta sig i en tid när facitmänniskorna dominerar i debatt och praktisk politik.

Med samlingsbeteckningen facitmänniskor avser jag två olika, men besläktade, personlighetstyper.

Dels de som resonerar som företagsledningen gjorde i Facit på 1970-talet. Facit var världens främsta tillverkare av mekaniska räknare. Man var så trygg i sin världsbild att man avfärdade alla hot – de elektroniska räknarna bedömdes som plastiga leksaker som ingen seriös räknenisse skulle vilja ta i med tång. ”Det som dög åt far och farfar duger åt oss också” var deras valspråk. Och så gick det som det gick.

Dels den slags människor som vi alla känner från skolan. De som först av allt tittar längst bak i läroboken och förtrytsamt utropar: ”VA, FINNS DET INGET FACIT???” De som drabbas av existensiell ångest när det inte finns något ”rätt” svar som kan kontrolleras i förväg. När de ställs inför en fråga där flera svar är tänkbara går de i baklås och upprepar tvångsmässigt: ”Nej, NEj, NEJ!. Jag har inte tillräckligt med information!”.

Alla eventuella likheter med debattörer på nej-sidan och deras argumentation inför EMU-omröstningen är helt och hållet oavsiktliga.

3 svar till ”Förvärva, förvalta, fördärva”

 1. Profilbild för Thorvald

  Jag ber om överseende med att mitt tidsperspektiv är längre än en mandatperiod. Det kan ju skapa obehagskänslor hos dem som brukar hävda att ”Sveriges ekonomi går bättre än euro-området”.

 2. Profilbild för Jorun

  Säga vad man vill om Birgersson, Holstein et consortes, men de är i alla fall inte facitmänniskor. De största bovarna i bubbleriet, om man nu kan prata om bovar, var väl ändå riskkapitalisterna som genom sina satsningar övertygade så många småsparare om att den nya ekonomin fungerade och att vinst och annat tjafs inte var något att bry sig om, det bar sig ju ändå.

 3. Profilbild för Thorvald

  Du har naturligtvis rätt i att Birgersson & Holstein inte är några facitmäniskor.

  Dock tycker jag nog att de och andra munviga ledare för (alldeles för) snabbt börsnoterade IT- & telekomföretag hade minst lika stort ansvar för bubblan som de korkade, i några fall cyniska, riskkapitalisterna

error: Content is protected !!