Farligare än kärnkraft

Jag har fullgjort min plikt enligt SFS 2003:389 och uppdaterat om förvetet med en varning för cookies.

För mina yngre läsare är det kanske på sin plats med en förklaring till den sista meningen i varningen. På sjuttiotalet firade centern stora framgångar med sitt kärnkraftmotstånd. Det lämnade naturligtvis inte mittenkonkurrenten folkpartiet någon ro. För att vinna tillbaka väljare från centern lanserade folkpartiet två egna skräckvisioner. Genom att med all kraft bekämpa dessa hoppades man vinna röster.

Det ena hotet var att medborgarnas personliga integritet skulle försvinna genom den (i första hand myndighets-) registrering som blev möjlig med hjälp av den då relativt nya datatekniken. Att undanröja detta hot var dock alltför lätt, datalagen (föregångaren till PUL) kom redan 1973. Försmädligt nog hann väljarna knappast uppfatta hotet innan det var undanröjt.

Det andra hotet var mellanölet som sades vara inkörsporten till alkohol- och förmodligen ännu värre missbruk. Om inte mellanölsförsäljningen upphörde skulle hela min och alla senare generationer sjunka ner i drogmissbruk och allmän misär. Denna strid blev inte heller särskilt långvarig, mellanölet förbjöds 1977, och väljarna verkade inte heller särskilt tacksamma (jag var det definitivt inte).

Fokpartiets utförslöpa fortsatte ända till valet 1985 då partiet fick ett lyft genom den s.k. Westerberg-effekten.

2 svar till ”Farligare än kärnkraft”

  1. Profilbild för Bengt O. Karlsson

    Orkade inte läsa igenom hela författningstexten så här tidigt på morgonen? Är ”cookies” lika med ”lokaliseringsuppgift”? (I så fall har jag fått ytterligare material till ett satiriskt inlägg om översättning av datattermer!)Räcker det verkligen med att varna? Måste inte varje ”mottagare” av cookies ge sitt explicita tilstånd?

    Finns ingen anledning att förenkla saken om man kan krångla till den på ett småtrevligt sätt.

  2. Profilbild för Thorvald

    En cookie är inte samma sak som en lokaliseringsuppgift (vad jag förstår).

    PTS övervakar tillämpningen av lagen, på deras webbplats finns bra information om bestämmelserna.

error: Content is protected !!