Hårgagoogle

Jag förstår mig inte på Google. För några månader sedan upptäckte jag att Google levererar märkliga resultat när jag söker på mitt förnamn. Sedan någon gång i maj har jag återkommande kontrollerat resultaten med hjälp av det utmärkta Google Dance Tool [länk via N!kke].

När jag söker första gången ser det vanligtvis ut ungefär så här, men lika ofta finns förvetet inte med bland de tio första träffarna på någon av Googleservrarna.

Om jag klickar på någon ”Jag har tur”-knapp hamnar jag dock på förvetet. Gör jag sedan om sökningen blir resultatet, med smärre variationer, så här. Aningen märkligt är det att detta bara gäller när jag söker på Thorvald, när jag söker på Freiholtz eller förvetet hamnar förvetet alltid som nummer ett.

Finns det någon som har nyckeln till denna gåta? Har Google möjligen börjat dansa Hårgadansen?

5 svar till ”Hårgagoogle”

 1. Profilbild för Håkan Kjellerstrand

  Teorier:

  Det skulle kunna vara så att alla dessa sidor har samma PageRank och det är mer eller mindre slumpmässigt vilken som kommer först.

  Fråga: Är det alltid först efter du klickar ”I feel lucky” som förvetet kommer först? Möjligen gör ”I feel lucky” något med en sessions-cookie, så att den svenska härliga sajten förvetet väljs efter det (i denna session).

 2. Profilbild för Thorvald

  Det två vanligaste utfallen på första sökningen har varit att förvetet toppar listan eller inte är med alls, så pagerankförklaringen tror jag inte håller.

  Cookiehypotesen verkar rimligare, men då måste man fråga sig om Google ser som sin uppgift att ge ett så rättvisande svar som möjligt eller det som frågeställaren vill ha.

 3. Profilbild för Håkan Kjellerstrand

  OK, idag har jag lyckats återskapa ditt problem. Det var värre än vad jag först trodde!

  Procedur: Jag söker på ”thorvald” (utan fnuttar) med engelska inställningar dvs söker på samtliga sidor, inget svensk- eller vuxenfilter, och visar de första 100 träffarna.

  Då kommer ”Thiele”-sajten först, med förvetet på 13:e plats. Om jag på denna resultatsida klickar på ”Google Search” igen kommer förvetet på första plats. Efter det kommer alltid” din blogg upp (till sessionen tar slut?).

  Och detta förklarar också varför ”I feel lucky” visade förvetet den andra gången.

  Mycket märkligt!

  F.ö. ger en sökning på Yahoo samma ”hoppande” resultat. På alltheweb eller altavista finns förvetet inte med bland de första 100.

  Det är möjligt att det står mer om detta i http://groups.google.com/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&c2coff=1&safe=off&group=google.public.support.general
  .
  Jag hittade dock inget i hastigheten.

  Angående rättvisande resultat vs. vad frågeställaren vill ha. Jag antar att google vill ge användaren vad google tror denne vill ha.

  Men det finns inget objektivt sätt att avgöra vad ”användaren vill ha” eller vad som är rättvisande resultat, även om det finns massor av försök. googles PageRank sägs ju lösa allt detta, men är tyvärr relativt enkelt för en grupp att manipulera, t.ex. blogg-effekten, så det är inte heller någon riktigt bra lösning.

  Själv använder jag google som första val därför att jag tillräckligt ofta är nöjd med deras resultat, men tillkallar även en second opinion såsom alltheweb eller altavista för säkerhets skull.

 4. Profilbild för Thorvald

  Det är nog så att det inte går att objektivt definiera ”rättvisande”. Men det är egentligen inget problem så länge man vet vilka kriterier som styr resultatet, t.ex pagerank efter antalet länkar till sidan/webbplatsen, och att dessa tillämpas konsekvent. Det verkar dock inte vara fallet med google. Det verkar ju som kriterierna förändras mellan sökningarna, vilket åtminstone jag tycker är problematiskt. Personligen skulle jag föredra att resultatet blir det samma för identiska sökningar.

 5. Profilbild för Thorvald

  Håkan: testa din procedur på ”kjellerstrand”, om du inte redan gjort det.

error: Content is protected !!