Desinformation

Tidigare idag passade jag på att göra ett tyskatest [länk via Desbladet. Thanks, Des!] medan jag väntade på en telefonkon-ferens.

Resultatet var inte helt nedslående, jag fick betyget Intermediate, 72%. Det fördelade sig enligt följande:
Part I Grammar: 40%
Part II Grammar: 71%
Part III Vocabulary: 87%
Part IV Reading Comprehension: 100% !!!

Inte så illa med tanke på att min sista tyskalektion gick av stapeln någon gång i maj 1975 och att jag därefter läst en eller två böcker, något dussin dagstidningar och praktiserat turisttyska en vecka vartannat år, gissningsvis.

Jag vet inte om det dåliga resultatet i första avsnittet är ett resultat av tonåringens desperata försök att undfly allt som kallades ackusativ och dativ eller om det helt enkelt beror på att jag inte var ”uppvärmd”. De övriga avsnitten ser jag som helt acceptabla.

Mitt goda minne och mitt uttal är en belastning, tyskspråkiga personer tror gärna att mina kunskaper är bättre än vad de egentligen är. Efter några minuters konversation drar de iväg i sitt vanliga tempo och jag blir helt ställd, i synnerhet om de har minsta dialektalt uttal.

Transparent.com har tester på flera europeiska språk samt japanska och kinesiska.

5 svar till ”Desinformation”

 1. Profilbild för Bengt O. Karlsson

  Bra Thorvald! Här är ett litet svårare översättningsprov:
  ”Wir klopfen des Mopses Kopf. Wir hopfen das Ihr stopfen den Pfeifkopf. Wir hüpfen. Wir lüpfen. Wir süpfen.” (Citerat ur minnet från ”Envar sin egen professor” av Falstaff, fakir.)

 2. Profilbild för Thorvald

  Hmm, klappa hunden på huvudet och stoppa pipan… Nej, det övergår nog min förmåga.

  Hur tolkar du nedanstående?

  Xià kè de líng shng xing le, Wáng lo sh ná q sh xiàng mén wài zu qù. Wài miàn xià zhe dà y, y shu b t quán shn du lín sh le. Lìméi kàn jiàn le, biàn po le guò qù, b sn si gi le Wáng lo sh, zhun shn po le.

 3. Profilbild för Bengt O. Karlsson

  Jag säger som jag alltid sagt:
  Zaczęłam szukać innych blogów o pokrewnej tematyce. No i znalazłam. Po szwedzku. Bu.

 4. Profilbild för Jonas

  Grattis, du slog mig med några procent, med ungefär samma förutsättningar!

  Jag hade rejält dåligt på grammatik 2 men också 100% på läsförståelse.
  Vilket visar den höga redundansen i språket – kontexten ger även en grammatisk handikappad möjligheten att förstå vad som sägs!

 5. Profilbild för Thorvald

  Jonas: Jag har någon gång stött på påståendet att det räcker om man förstår vart tredje ord i en text för att man ska förstå innebörden.

  Jag vet inte om det är sant, har aldrig försökt verifiera det, men om det är så är ju redundansen väldigt stor.

error: Content is protected !!