Lev som jag lär, inte som jag lever

I en debattartikel i Aftonbladet i går framförde miljöminister Lena Sommestad att hon kommer att rösta nej till EMU därför att:

Genom att EMU försvagar möjligheterna att upprätthålla makroekonomisk balans, försvagas enligt min uppfattning också möjligheterna att värna tillväxtens långsiktiga drivkrafter – stabila och långsiktiga investeringar i utbildning, hälsa och barnafödande. Konkurrensen och marknaderna sätts i centrum. Ett kvinnoperspektiv på tillväxten saknas.”

När det gäller den första delen har hon redan tillrättavisats av en regeringskollega: ”Lena Sommestad talar mot bättre vetande. Hon har fel i sak och har inga bevis för det hon säger”.

Jag vill därför upphålla mig litet vid det enligt Sommestad så angelägna kvinnoperspektivet. Om jag förstår henne rätt väger det faktum att ett sådant perspektiv saknas så tungt att det är skäl att rösta nej till EMU. Om kvinnoperspektivet är så viktigt borde hon väl också se till att det genomsyrar verksamheten inom hennes ansvarsområde – miljöpolitiken?

Jag har sökt på kvinnoperspektiv, jämställd* och genus* i miljöbalken, regeringens miljökvalitetsmål (pdf), Naturvårdsverkets regleringsbrev (för jobbigt att länka) och på Naturvårdsverkets webbplats. Inte någonstans har jag fått bekräftelse på att kvinnoperspektivet spelar någon framträdande roll i den svenska miljöpolitiken.

Det borde det väl göra?

3 svar till ”Lev som jag lär, inte som jag lever”

 1. Profilbild för Bengt O. Karlsson

  Usch Thorvald, Du är så elak fast det är semester och allting…

 2. Profilbild för Skeptikern

  Nej, kvinnoperspektivet tas enbart upp när man vill gnälla på något. Annars verkar de flesta politiker stoppa det trumfkortet i bakfickan.

 3. Profilbild för Thorvald

  Bengt: Ja, tyvärr. Som jag meddelat tidigare tänker jag hela tiden, även på semestern. Och bara stygga tankar.

  Skeptikern: Ska du fortsätta på det här viset får du överväga attt byta pseudonym – till Cynikern. 😀

error: Content is protected !!