I gott sällskap

Jag har noterat att jag inte längre är den ende systemdynamikern i den svenska bloggsfären. Håkan Kjellerstrand intresserar sig också för dynamiska system. Han fördjupar sig i de matematiska modellerna medan jag i huvudsak använder mig av s.k. loop-diagram (systemtänkande) och lager- & flödesmodeller (mer om detta i morgon).

Systemtänkare följer ett antal lagar. En av dessa är: ”Dagens problem kommer av gårdagens lösningar”. Denna insikt kan uttryckas på olika sätt:

Den som ligger i en grop har ofta grävt den själv.”
The Cardigans, intervju i Göteborgs-Posten 2003-02-07

Mycket av världens elände är resultat av i demokratisk ordning fattade beslut.”
Olof Palme

Lite att fundera på till nubben, sillen, färskpotatisen och jordgubbarna.

4 svar till ”I gott sällskap”

 1. Profilbild för Jonas

  ”Dagens problem kommer av gårdagens lösningar”.

  Edvard Tenner’s ”Why things bite back” kallar det ”revenge effects”. Bra läsning på det hela taget, lite rapsodisk, och katalogiserar förstås en massa elände – men ändå lyckas han vara relativt optimistiskt – ”återhållet positiv”.

 2. Profilbild för Håkan Kjellerstrand

  Intressant! Jag väntar med spänning på morgondagens utläggning.

  Tyvärr blev inte inte så mycket diskuterande om just dessa idéer kring sillen.

  Din dynamiske vän

  P.S. Tack Jonas för pekaren till Tenner.

 3. Profilbild för Thorvald

  Jonas: Tenner verkar intressant. Om jag hinner i sommar ska jag kolla hur han beskriver ”revenge effects”.

  Håkan: Du får förbli i spänning till i morgon. Jag lyckades tappa bort några bilder jag tänkt använda när jag flyttade dem mellan mina datorer. När jag upptäckte att de inte kommit fram var det för sent för att fixa det i kväll.

 4. Profilbild för Åse

  Uppskattade torskgrejen – väckte intresse för systemteori. Eller vad det heter.

error: Content is protected !!