Som man bäddar

I en artikel i lördagens G-P utgjuter sig en ”journalist” från den vänsterinriktade kulturföreningen Yelah över debatten efter EU-toppmötet i Göteborg:

Det är slående att de politiska frågorna kring EU-mötet är så frånvarande i diskussionerna efteråt. Fokus hamnar fel.”

Han företräder en förening som ”vill vara ett forum för ett brett spektra av sätt att utrycka sig och kommunicera på”. Dit räknas förmodligen stenkastning och vandalism. Det är inte underligt att han har svårt att förstå varför fokus hamnar fel.

Den intellektuella halten hältan i hans världsbild avslöjas också av att satsningar på Kommunals strejk (antagligen för) och privatiseringar inom offentlig sektor (antagligen emot) ses som förenliga med ”kampanjer som exempelvis ’planka nu’, där folk uppmanas att tjuvåka på spårvagnen”.

Läs förresten de två första styckena under rubriken Samhälleden här sidan och se om ni förstår vad Yelah står för.

2 svar till ”Som man bäddar”

 1. Profilbild för Bengt O. Karlsson

  Hej Thorvald,
  Ursäkta mig men är det inte litet väl mycket ”förmodligen” och ”antagligen” i det här inlägget? Jag har kollat ”Yelah’s” site och jag kan inte direkt se att de uppmanar till stenkastning eller plankning. Det senare gjorde dock ett av riksdagspartiernas ungdomsförbund (Ung vänster) i Stockholm utan att naagon reagerade. Särskilt inte Gudrun Schyman och Peter Eriksson, dessa samhällets stöttepelare.

  Trots att jag staar till vänster och gaar till höger (tvärtemot vad man gör i tunnelbanan alltsaa) har jag i och för sig ingen sympati för rörelser som ”Yelah” eller ”Attac”. (De senare började med en bra idé:Tobin-skatten men kidnappades senare av postkommunister och stenkastare.)Men rätt maaste ändaa vara rätt. Och faktum är att även ’plankarna’ har en poäng när de talar om ’illegala’ invandrare som aaker fast i biljettkontroller. (Det är klart att om jag varit en ’illegal alien’ -och det har faktiskt hänt även om det varit ganska oskydigt- saa skulle jag inte tjyvaaka tunnelbana med risk att fastna i en kontroll). Men ”ingen människa är illegal”, det ligger naagot i det tycker jag).

 2. Profilbild för Thorvald

  Bengt,

  Du har rätt när det gäller kommunalstrejken respektive privatiseringar i offentlig sektor. Det borde stått ”säkerligen” eller ”med visshet”.

  Flera skribenter i Yelah tar inledningsvis avstånd från vandaliseringen av Avenyn i Göteborg för att i nästa andetag skylla den på polisens agerande eller betrakta den som en politisk handling. Citaten nedan är hämtade från de två första numren av Yelah efter kravallerna:

  … att försvara förstörelsen på Avenyn och säga att allt var självförsvar eller politiska handlingar är oansvarigt, politiskt aningslöst och visar brist på ödmjukhet och självkritik. /…/ Men det var inte de autonoma som var det stora problemet i Göteborg. Det var polisen och media.

  Samtidigt vann alla något; /…/ EU-motståndet syntes och hördes

  Men jag kan också konstatera att polisen har provocerat fram oerhört mycket av våldet.

  Frågan som alla bör ställa sig är varför ungdomar kastar sten i Göteborg. /…/ varför en fridsam tonårig syndikalist plötsligt gör det varför icke-våldsförespråkare över en natt blir beredda att slå tillbaka med våld. /…/ Droppen under Göteborgshelgen blir en övernitisk överhetspolis i blind framfart.

  Vi måste förstå det politiska innehållet i kravallerna /…/ ingen väljer att försöka förstå våldsamheterna som en konkretisering av en fundamental politisk konflikt.

  Beträffande Planka.nu kan jag inte se annat än att det är en kampanj som, med en politisk förevändning, syftar till privatekonomisk vinning.

  Jag kan ha förståelse – och i vissa fall respekt – för civil olydnad som politisk metod. När det handlar om civil olydnad är det vanligtvis en poäng att de ”olydiga” genom att ta sitt straff skapar publicitet för sin sak. Ofta gör man det omöjligt att upprätthålla de bestämmelser som man protesterar emot genom att överbelasta rättssystemet.

  Planka.nu handlar överhuvudtaget inte om något sådant. Medlemmarna har försäkrat sig mot eventuella påföljder av sin s.k. protest. De är simpla tjuvåkare, inget annat.

error: Content is protected !!