… ingen riktig blogg!!!

Jag har med stort intresse studerat Stephanies spännande presentation om ”Weblogs and Linguistics”, både powerpoint– och ”streaming”-versionen [kräver Real (One) Player].

Nu förstår jag att förvetet inte är någon riktig blogg – det finns ingen ”sidebar” med länkar, varken kommentarer eller trackbacks och inte ens någon RSS-feed!

Jag är förkrossad, tillintetgjord och nere för räkning. Men så repar jag mig vid tanken att om mitt främsta mål hade varit att smälta in i mängden så hade jag ju valt en förutsägbar MT-layout från början.

5 svar till ”… ingen riktig blogg!!!”

 1. Profilbild för Gustav Holmberg

  Kommentarer, trackbacks och RSS-feed har inget med layout att göra.

 2. Profilbild för Peter Löfgren

  …men du har en ofta och regelbundet uppdaterad sida med relativt korta inlägg som dessutom presenteras i omvänd kronologiskt tidsföljd. Det tycker jag att gör en webblogg.

  RSS och trackbacks är helt behändiga funktioner men ganska få har ändå sådana finesser, se t.ex. på antalet Blogger-bloggar i världen.

 3. Profilbild för Thorvald

  Gustav: Nej. Eller, jo kanske. Jag är inte närmare bekant med MT, men att döma av den likriktade utformningen av många MT-bloggar finns det färdiga templates precis som för Blogger. Om så är fallet innehåller inte dessa templates de nämda funktionerna?

  Jag tycker f.ö. att den likartade utfomningen är lite tråkig, det saknas en dimension i det personliga uttrycket i en ”standard” MT-blogg. Som tur är verkar det inte smitta av sig på innehållet. Men vem vet, med en friare form skulle kanske innehållet bli ännu mer varierat och personligt.

  Peter: I själva verket tycker jag att förvetet uppfyller alla väsentliga krav på att kallas för webblogg. Det jag reagerat på är att man börjar definiera vad en webblogg är utifrån vlken plattform som används, layout eller om den innehåller den ena eller andra funktionen. För mig är det den kvalitativa dimensionen som är avgörande snarare än den tekniska. Stephanies senaste inlägg i ämnet sammanfattar den synen på ett bra sätt tycker jag: http://www.sumofmyparts.com/archives/2003_06.html#000070

 4. Profilbild för Gustav Holmberg

  Jovisst, kommentarer, trackbacks och RSS finns med i MT:s templates. (Men inget hindrar att man bygger en sida som ser helt annorlunda ut. Det är bara att sätta sig ned och knacka en massa css. Hur kul som helst. Jag läser och skriver hellre.)

  Vad jag menade var att du, i din kommentar, tycktes inkludera kommentarer, trackbacks och RSS i vad du kallar ”en förutsägbar MT-layout från början”, alltså något estetiskt, vilket jag opponerar mig mot. Det är som att säga att hjul, ratt och motor har med en bils estetik att göra. Det har de till viss del – man kan göra en ratt som den i Volvo 245 eller som en ädelträgrej i brittiska sportbilar – men det primära är funktionen; bilens estetiska uttryck tar sig huvudsakligen andra former än motorn, hjulen och ratten.

  Det viktiga är inte layouten hos en blogg utan dess innehåll samt sammankopplingen, länkningen, förmågan att hitta och knyta inlägg till varandra, att sprida textsnuttar i en heterogen miljö. RSS, trackbacks och kommentarer handlar om textflöde; de är något mycket viktigare än estetik.

  Det handlar egentligen om att jag precis som du anser att innehållet är det väsentliga! Tekniken i en blogg måste alltid vara underordnad innehållet. Bra innehåll slår alltid – alltid! – flådig design. Trackbacks, kommentarer och RSS hjälper fram innehållet. Att efterfråga dessa – din blogg är inte den enda som tyvärr saknar några av dessa element – är inte att klaga över utseendet och efterfråga något slags MT-likriktning, det är snarare ett sätt att be om ytterligare möjligheter för ett intressant innehåll att flöda genom de sociala nätverken.

 5. Profilbild för tomas

  Vill bara säga att jag sååå håller med Gustav i vad han precis sade. Japp, precis, exakt!

error: Content is protected !!