Litterär lördag

Inspirerad av Blind Hönas lingvistiska lördagar utropar jag dagen till en litterär lördag. Den följs eventuellt av fler. Första inslaget utgörs av en litterär frågesport, i stil med de som nyligen gått av stapeln på Notiser från en ö, Arons blog och När jag ändå har ordet.

  ’Hälsa dryaderna’, ropade den gråhårige mannen efter honom. ’Och reta inte Pan!’
  Pojken höjde handen till hälsning och satte sin lilla ljusbruna häst i trav nedför vägen. Vid brunnen svängde han av åt vänster, längs fästigen som slingrade upp mot kullarna.

Jag är osäker på hur mycket ledtrådar jag ska lämna. Författaren är svensk och nog mer känd för sin akademiska än sin litterära gärning. Verket är knappast någon klassiker även om jag anser att det borde vara det. Fler ledtrådar lämnas i kommentarerna om det behövs.

9 svar till ”Litterär lördag”

 1. Profilbild för Bodil Z

  Nej, nu har jag brytt min hjärna om och om igen. Det skulle inte skada med någon ledtråd – och jag är verkligen nyfiken på vilken författare/bok det är fråga om.

 2. Profilbild för Thorvald

  Om verket: Citatet är hämtat ur första delen av en trilogi. Handlingen utspelar sig under senantik/folkvandringstid.

  Om författaren: Spränglärd, lärdomsgigant och liknande är omdömen som brukar användas om honom. Hans bror var en av världens främsta konstnärer inom sitt område och blev med tiden också professor.

 3. Profilbild för Bodil Z

  Får jag fråga inom vilket område brodern var konstnär eller blir det för lätt då – om du svarar alltså?

 4. Profilbild för Thorvald

  Om verket: Namnet på respektive del i trilogin utgörs av en topografisk benämning (i bestämd form).

  Om författaren: Brodern var fotograf.

 5. Profilbild för Bodil Z

  Nu har jag kommit på det, men eftersom jag googlade, så är det kanske fuskigt, så jag väntar. Det var de topografiska benämningarna som vägledde mig…

 6. Profilbild för Thorvald

  Bodil: Du var snabb, det gick mindre än en timma från jag postat sista ledtråden tills du meddelade att du hade svaret. Om du med hjälp av de topografiska benämingarna kunde googla dig fram till svaret måste du ändå vetat vad du skulle använda för sökord, så fusk är det väl inte riktigt. Eller…?

  Undrar om någon annan kommer på svaret utan ”tjyvgoogling”? Jag tänker återkomma om författaren och trilogin nästa lördag, så fram till dess finns chansen att visa sig på styva linan.

 7. Profilbild för Aron

  Ojoj, här har man inte en chans. Ser fram emot avslöjandet på lördag…

 8. Profilbild för jonas

  Utan googling: det måste vara Stig Strömholm – för då måste han vara bror med Christer Strömholm, fotografen; men det hade jag ingen aning om innan!

 9. Profilbild för Thorvald

  Helt rätt, Jonas!

  Att de är (var?) bröder är inte särskilt känt, t.ex finns det bara något enstaka belägg för det på nätet. Man kan väl ha sina misstankar om vad det beror på.

  Jag hoppas komma tillbaka med ett inlägg om Stig Strömholm och trilogin Dalen, Fälten och Skogen kommande lördag.

error: Content is protected !!