Värdera subjektiviteten

Till slut känner även jag mig tvungen att kommentera SVT:s förbud för Per Gudmundson att blogga.

Enligt Jan Axelsson på SVT betyder Pers bloggande om politiska frågor att han gör sig skyldig till ”uttalanden och åtgärder som kan medföra att företagets opartiskhet med fog kan ifrågasättas”.

Ett annat ord för opartiskhet är objektivitet. Idén om fullständig opartiskhet/objektivitet är i sig en orimlighet. Jag är övertygad om att de flesta journalister inom public service har någon politisk uppfattning. Sannolikt påverkar denna uppfattning deras arbete – vilken nyhetsvärdering de gör, vilka frågor de ställer, hur program och nyhetsinslag vinklas osv. En balanserad subjektivitet är det bästa vi kan hoppas på.

För att att jag som lyssnare/tittare ska kunna värdera ett program eller ett nyhetsinslag är det bra om jag vet var journalisten ifråga befinner sig på den politiska skalan.

Därför borde det vara ett anställningskrav för journalister i public service-företag att de har en personlig webblogg inom området politik-samhälle-kultur!

3 svar till ”Värdera subjektiviteten”

 1. Profilbild för Alicio

  Det här var ganska konstigt.

  1) Objektivitet är inte precis samma sak som opartiskhet i det här sammanhanget

  2) Journalism handlar bl.a. om att på ett balanserat och sakligt sätt presentera fler än ett perspektiv i en fråga, så att nyhetskonsumenten kan bilda sig sin egen uppfattning baserade på fakta.

 2. Profilbild för Thorvald

  1. Rätt, det är inte precis samma sak. I Word och i Bergvalls ordlista finns dock opartisk med som möjligt utbytesord för objektiv. Jag borde kontrollerat min Ord för Ord också. Där sammanbinds de med oväldig som finns med under båda uppslagsorden.

  2. Jag uttryckte mig slarvigt om den politiska skalan. Naturligtvis menar jag inte att journalisterna ska deklarera ev. partitillhörighet. Men om de uttrycker sina personliga åsikter i en webblogg kan jag förstå vilket filter nyheterna de presenterar i sitt jobb har passerat igenom.

  Jag kan i huvudsak hålla med dig om det du skriver om journalism. Att jag får tillgång till flera perspektiv i en fråga betyder dock inte med nödvändighet att jag har fått tillgång till fakta (dvs fastslagna eller bevisade sakförhållanden/sanningar).

 3. Profilbild för hedjohan

  Instämmer, som forskare söker jag vara explicit med mina värderingar/preferanser mm. Detsamma borde gälla för journalister.

error: Content is protected !!