Stora Journalistpriset nästa

På grund av hög arbetsbelastning och bredbandsproblem har jag inte bloggat sedan den 2/11. Ur den aldrig sinande mediaströmmen under de gångna veckorna har jag fiskat upp ett högklassigt stycke undersökande journalistik. SR Ekot har avslöjat att svarta pengar är vanliga i den svenska idrottsvärlden.

Teamet bakom detta scoop har gjort en verklig prestation när de grävt fram denna tidigare fullkomligt okända företeelse. Enligt välunderrättade källor lär de planera en hel serie undersökande reportage som kommer att skaka om det politiska etablissemangets grundvalar.

Vi kan se fram emot rubriker som: ”Många hantverkare jobbar svart”, ”Den svenska sjukvården har brister”, ”De flesta jobbar deltid för att de vill det” och ”Maria-Pia Boëthius har inte alltid rätt”. I det avslutande inslaget som lär heta ”Det går att byta jobb” hävdar en anonym forskare att det kan vara värt risken att byta jobb (trots 22§ LAS). I många fall är det bättre att byta än att gå kvar på ett jobb som man inte trivs med.

Gör de verklighet av planerna har de Stora Journalistpriset 2005 (kategorin Årets avslöjande) som i en liten ask.

4 svar till ”Stora Journalistpriset nästa”

 1. Profilbild för Bengt O.

  Du Thorvald – byt jobb till något med mindre arbetsbelastning så att du hinner blogga mer! Bloggosfären behöver dig, som ju detta inlägg klart visar.

  Ett par andra avslöjanden:

  Oljebolagen kommer överens om bensinpriset!

  Europeiska flygbolag delar marknaden!

  Privat sjukvård skall i första hand ge vinst till ägarna!

  Religiösa friskolor lär barnen att det är Gud som bestämmer!

 2. Profilbild för Bengt

  Härliga kommentarer. Skrattade gott åt både inlägget och Bengt Os underbara kommentarer.

 3. Profilbild för Thorvald

  Båda: Tack!

  Bengt O: Du har också insiderkällor förstår jag. Nu har vi tillsammans avslöjat innehållet i HELA serien.

  Och så en stund seriös diskussion: Självklart är det ett mål för privat sjukvård att ge vinst åt ägarna, precis som t.ex livsmedelsindustrin och fastighetsbolag. Förutsättningen är dock att man producerar något som det finns efterfrågan på. Idag är behovet (d.v.s efterfrågan) av sjukvård långt högre än vad den offentliga vården klarar av att leverera.

  Om privat sjukvård kan bidra till att behovet tillgodoses i högre utsträckning än idag (och samtidigt lyckas göra vinst på det) är det enligt min mening ett bättre alternativ än det ransoneringssystem som håller på att växa fram i den offentligt producerade vården.

 4. […] på mitt vanliga, försynta sätt påpeka att förvetet spräckte den här nyheten långt före mainstream media.
  .: postad av Thorvald 18:56 | Kategori: Kort, Politik, Samhälle |

  […]

error: Content is protected !!