Inte ens i närheten

Jag har just läst ut Halvbrodern av Lars Saabye Christensen. Den var definitivt inte prisvärd – varken det här priset (pdf) eller mitt pris (65 kronor på antikvariat). De 721 sidorna gör det tydligt att den inflation som Jonas Söderström nyligen uppmärksammade inte bara existerar i tidskriftsvärlden utan också inom litteraturen. Berättelsen räcker på sin höjd till 300 sidor.

Författaren av baksidestexten anser att Halvbrodern är ”ett familjeepos med samma märkliga styrka, magi och mystiska glans som hos Göran Tunström, Gabriel García Márquez eller Günter Grass”. Nog för att baksidestexterna brukar vara överdrivet entusiastiska och säljande, men den jämförelsen slår alla rekord. Antingen har skribenten inte läst någonting av Tunström, García Márquez och Grass eller också saknar han/hon litterärt omdöme.

error: Content is protected !!