Migrationspolitik

Telia Soneras drygt 3,6 miljoner GSM-kunder kommer utan kostnad att få sina abonnemang uppgraderade till 3G.”

Jag har tidigare förutspått att 3 kommer att få svårt att klara sig på den svenska 3G-marknaden på grund av det stora försprång Telia och Tele2 i sina befintliga kundbaser. Då var det något i den här stilen jag såg framför mig.

Det kanske snart är dags att uppdatera min tidigare analys. Dels på grund av att operatörernas strategier och tidsplaner börjar klarna, dels för att rätta till ett fel.

I tidigare versioner har jag utgått från att operatörerna får samarbeta om max 70% av infrastrukturen. Det är fel, de får samarbeta om infrastrukturen för 70% av befolkningstäckningen, d.v.s. ungefär 90% av infrastrukturen. Jag har gjort en snabbkoll av vad detta betyder. Det stärker endast 3:s och Vodafones relativa konkurrenskraft marginellt. Eftersom basstationerna sannolikt kommer att bli dyrare än vad jag räknat med hittills blir kalkylen dessutom tuffare överlag för de svenska 3G-operatörerna.

error: Content is protected !!