Vance upon a time

Här följer ännu en presentation av ett nummer av svenska Galaxy. Den här gången är det nummer fem från januari 1959 som behandlas (klicka på bilden för en större version av omslaget, klicka här för en innehållsförteckning).

Beskrivningen av omslagsbilden, se innehållsförteckningen, avslöjar att kärnkraftens faror var ganska underskattade 1959.

Även om det enbart är välkända SF-författare som medverkar i numret ger inget av bidragen någon ”sense of wonder”-känsla eller anledning till några djupare reflektioner. Sheckleynovellen är en nybyggarhistoria i rymdmiljö, Asimov levererar en Capricorn One-historia i snällversion och Fredric Brown, de kortkorta novellernas mästare, drar till med en tidsreseparadox på hela sex sidor. De två kvinnorna, MacLean och St Clair, skriver båda om misslyckade kontakter mellan människan och andra raser, men med helt olika ansats.

Bäst, i mitt tycke, är Jack Vances novell som är en ”borta bra, men hemma bäst”-variant som utspelas i en kraftigt överbefolkad framtid. Vance har lagt en del energi på personteckningen i denna renodlade sf-historia, utan fantasyinslag. Själv är jag annars inte särskilt förtjust i Vances författarskap, men det finns det andra som är (sid 14 i pdf:en). Det är väl tur att smaken är olika.

error: Content is protected !!