Påske SF

För att motsvara rubriken borde det här inlägget ha gjorts senast på påskafton, men vädret har varit alldeles för fint. Här kommer i alla fall en liten presentation av Galaxy nummer fyra från december1958 (klicka på bilden för att se omslaget i ”full” storlek och här för att läsa innehållsförteckningen). Som vanligt återfinns några av de främsta SF-författarna genom tiderna bland bidragslämnarna

Titeln på inledningen är Elvis Presley och rymdoperan. Av den kan man bl.a. läsa ut att redaktionen inte hörde till Elvis varmaste fans:

Frågar man genomsnittsamerikanen vad han anser om science fiction blir det troligaste svaret: – Science fiction? Jaså, ni menar det där i TV.
Och det där i TV, det är inget annat än Kapten Video, / … / en Hopalong Cassidy i rymddräkt, vars trogna häst bytts ut mot det hypersnabba rymdskeppet X-9, och som i stället för att jaga boskapstjuvar över de vidsträckta prärierna ägnar sig åt att bekämpa ondskefulla monster i de interplanetariska rymderna. / … / Inte undra på att de mer allvarligt sinnade sf-läsarna blir lika nedslagna när Kapten Video får representera deras litteraturart som jazzlyssnarna blir när Elvis Presley i allmänhetens ögon får representera den musik de känner så varmt för
.”

En del har inte förändrats så mycket på 45 år. Dagens motsvarighet till Kapten Video är naturligtvis Star Trek, men jag undrar vad den musikaliska motsvarigheten kan vara?

error: Content is protected !!