… också ett styre

På grund av störningar i Telias ADSL-tjänst igår kunde jag inte då kommentera hur SR:s styrelse agerat i VD-frågan. Men bättre sent än aldrig: En enig SR-styrelse förordar Joakim Berner till VD-posten. När valet möts av kritik från politiker och fack dras förslaget genast tillbaka.

Man kan tycka vad man vill om Berners lämlighet för jobbet (det gör jag). Men styrelsens resoluta agerande kan inte undgå att imponera.

Först visar man modet att föra fram ett namn som man naturligtvis inser kommer att uppfattas som kontroversiellt. Genom att omgående ”läcka” nyheten till övriga media skapar man maximal uppmärksamhet kring valet och visar att man är en styrelse i takt med (media)tiden. Sedan gör man en resolut tvärvändning, utan hänsyn till de dryga kostnader som omsvängningen med all sannolikhet kommer att medföra. Därigenom har man visat både handlingskraft och flexibilitet. Det ska bli mycket intressant hur man kommer att hantera SR-chefernas kritik. Utan tvekan kommer styrelsens handlande att kännetecknas av samma mått av dådkraft och integritet som hittills.

Det blir säkerligen inga svårigheter att rekrytera en ny VD. Kvalificerade kandidater kommer att strömma till i mängder. En sådan styrelse som SR:s är vad varje VD vill ha. SR och licensbetalarna är att gratulera.

Fotnot: Den som läst mitt föregående inlägg har nog inga svårigheter att fylla i första ledet i rubriken. En ledtråd dock, de tre första bokstäverna är v a n.

error: Content is protected !!