Mera SF-höjdare

Jag fortsätter här min oregelbundna serie med återblickar på ”den hittills litterärt mest högstående sf-tidskrift som publicerats i Sverige”, nämligen svenska Galaxy som gavs ut 1958-1960. Idag har turen kommit till nummer tre från november 1958. (Klicka på bilden för en stor bild av omslaget, klicka här för innehållsförteckning).

Inbitna SF-läsare förstår genast skälet till omdömet ovan, de amerikanska författarna hörde till de absolut främsta vid denna tid och deras bidrag var/blev ofta klassiker i genren (om än inte i just detta nummer). En av mina favoriter är Clifford D Simak. Så här efter(?) cyberpunk-eran kan nog Simak uppfattas som lite ”mesig”, men han hade en alldeles egen stil – en ”idyllisk” SF, men med flera bottnar. Jag tror att Simak kan vara lätt ta till sig för fantasyläsare som vill pröva på lite klassisk SF.

Jag påstod vid presentationen av Galaxy nr 1 att Pär Rådström bara bidragit med en novell i Galaxy, som synes hade jag fel.

Claes Lundin är mest känd för att ha skrivit den första svenska SF-bokenOxygen och Aromasia.

Här finns presentationen av Galaxy nr 2, om någon missat den.

error: Content is protected !!