Framtider

Idag orkar jag inte komma med något eget inlägg. Jag har precis färdigställt en ny analys av den svenska 3G-marknaden, i skenet av Oranges uttåg från Sverige (analysen kommer ”inom kort på en webbplats nära dig”, mina trogna läsare kan lista ut var). Visserligen har jag ganska många uppslag, men de kräver mer research och/eller eftertanke än vad jag känner för idag. Jag spinner istället vidare på ett ämne som behandlats av flera bloggare igår och idag – science fiction.

Det gläder en gammal SF-läsare (jag har varit fast sedan någon gång i tio-elvaårsåldern då jag först hittade ”Vintergatans son” och sedan ”Egen rymddräkt finnes” av Robert A. Heinlein i folkbibliotekets ungdomsavdelning) att hitta så många likasinnade i den svenska bloggsfären.

Jonas på Blind höna skriver om hur Robert Scheckley redan 1958 visade varthän dagens dokusåpor kan komma att utvecklas. Han lovar också att återkomma med mer SF de närmaste dagarna.

I Det perfekta tomrummet skriver Gustav under rubriken Sex, död, media att han ska läsa ”Mannen i det höga tornet” av Philip K. Dick. Han kommer eventuellt med ett inlägg om detta. Jag hoppas han gör det, det vore spännande att få ta del av hans synpunkter på boken. Själv blev jag… – nej, det tar vi då!

Johan Anglemark som står bakom den nya bloggen I hastigt mod skriver om SF-författaren Alastair Reynolds. Det låter som som en bekantskap värd att göra, även om Johan tycker att de två böcker han nämner i inlägget är för långa.

Erik Stattin har också fått upp ögonen för SF. Han läser Cory Doctorows ”Down and Out in the Magic Kingdom”. Erik skriverDoctorow tar gärna saker ur vår samtid och projicerar dem framåt och låter företeelserna anta ny kraft, då man i ett nytt ljus ser potentialen i dem. (Det kanske märks att jag inte är någon van SF-läsare, det här är kanske en standard-trop. …
Just det, Erik! Så är en väldigt stor del av det (i mitt tycke) bästa inom SF.

Själv ska jag dra ett (retro-)strå till stacken med denna bild av omslaget till det första numret av svenska Galaxy (klicka på den för en större version). Den svenska editionen av Galaxy gavs ut av Illustrerade Klassiker (Oj, där högg nostalgin till!) från september 1958 till juni 1960. Totalt blev det 19 nummer. Jag har i min ägo en något medfaren, men dock komplett utgåva.

I det första numret hittar vi bl.a:
Långa novellen – ”Olycksfågeln Anton” av Robert Scheckley
Korta noveller – t.ex ”Det sista brevet” av Fritz Leiber och ”Järnkanslern” av Robert Silverberg.
Ännu kortare noveller – ”Möter kärleken” av Pär Rådström, ”Ut med domarn!” av Arthur C. Clarke och ”En drömresa till Mars” av Camille Flammarion.

Om jag minns rätt så var ”Möter kärleken” den enda text av Rådström som var införd i Galaxy, men han ingick i redaktionen under resten av Galaxys (korta) livstid.

Det här blev visst litet mer omfattande än vad jag tänkt, men så är det när ämnet engagerar!

error: Content is protected !!