Märk världen

Niklas Johansson och Mats Andersson skriver ofta och engagerat om intuition och hur hjärnan fungerar. Niklas refererar såväl till litteratur som personliga erfarenheter. Mats ger också en del personliga exempel.

Deras senaste inlägg får mig att tro att båda skulle ha stor behållning av Tor Nørretranders bok Märk världen (om de inte redan läst den). Det är en oavbrutet fängslande bok om vetenskap och intuition. Nørretranders skriver bl a om:
– medvetandets bandbredd
– omedvetet tänkande
– jaget, miget och den fria viljan.

Från baksidestexten hämtar jag följande citat:

Det som görs
av det som kallas jag,
görs troligen
av någonting i mig
som är större
än jag.

Fysikern James Clerk Maxwell, på sin dödsbädd 1879.

Trots citatet så är boken på inget vis uttryck för något new age-flum eller annan modern vidskepelse. Så Klipspringer, som delar min skepsis inför dylika företeelser, kan vara helt lugn.

error: Content is protected !!