Månad: februari 2004

  • En roman som ett brott

    Jag köpte Leif GW Perssons Mellan sommarens längtan och vinterns köld på bokrean. Efter att ha läst mindre än 20 sidor ångrade jag köpet. Jag hade glömt hur Persson skriver: ”Bäckström var liten, fet och primitiv medan Wijnblad var liten smal och pimpinett och tillsammans kompletterade de varandra utmärkt. De trivdes också med att arbeta…

  • Vid foten av Gökmassivet

    Bengt O. refererar då och då till Gökmassivet, senast i onsdags. Agnes undrade vad Gökmassivet står för, men det ville Bengt inte berätta. Så då gör jag det. Gökmassivet ligger i Grönköping. På detta berg har genom åren utspelats många aktiviteter som skildrats i Grönköpings Veckoblad, Sveriges mest långlivade satiriska tidskrift. Förebilden för Gökmas-sivet är…

  • Don efter person

    Kommunisten Lars Ohly har valts till ny partiledare i Vänsterpartiet idag. Att han kallar sig kommunist måste bero på dåligt minne. Trots att han har tillgång till facit minns han inte vad kommunismen har lett till över allt där den prövats. Därför finns det anledning att påminna honom om det uppdrag han fått av partiet…

  • Debilt II

    Osäker i trafiken?Svårt med trafikreglerna? Nu har du ett alternativ till kollektivtrafiken!

  • Namnmagi

    Jag kan inte påstå att jag är fullt uppdaterad i alla delar i jämställdhetsdebatt och -forskning. Emellertid har jag uppfattat att genusforskare m.fl. menar att kön är en social konstruktion. Den sociala konstruktionen börjar redan på prototypstadiet – små flickor kläs i rosa och inte får inte leka med leksaksbilar. Ett tidigt exempel på kvinnoförtryck….

  • Goda kamrater

    Jag lovade i ett tidigare inlägg att återkomma till Sebastian Haffners En tysk mans historia. Så här skriver Haffner om kamratskap i kasernmiljö: ”Om vi – trots allt jurister, akademiker med intellektuell skolning, blivande domare och säkert inte allesammans veklingar utan övertygelser och utan karaktär – på några få veckor i Jüterbog hade förvandlats till…

  • Galaxy nr 9

    Det var ett bra tag sedan jag presenterade ett nummer svenska Galaxy, men nu är det dags. Nummer nio från maj 1959 är tyvärr ett ganska slätstruket nummer. William Tenn har skrivit många berättelser som är bättre än långnovellen Envis som synden. Beska Piller är en Fredrik Pohl på tomgång. Börje Cronas novell förbigås, i…

  • Vad skönt du drömt

    Hela dagen har Ekot rapporterat om att försöket med friår inte gett de positiva effekter som regeringen förväntat sig. Vikariaten har inte gått till långtidsarbetslösa utan till redan ”springvikarierande” ungdomar och invandrare (om jag minns rätt). När friåret ska införas i hela landet kan regeringen därför tänka sig att se över reglerna. Arbetsförmedlingen ska få…

  • Tjänster och …

    Detta inlägg triggades av en marginalanmärkning hos Stefan Geens: ”Systembolaget is the state alcohol dispensing monopoly run by the prime minister’s wife.” Att den svenska politi(s)ka eliten hämtas ur en mycket snäv krets visste jag redan. Stefans notis sätter också fingret på hur socialdemokraternas utnämningspolitik suddar ut gränserna mellan den politiska sfären och statsförvaltningen. Genom…

error: Content is protected !!